tisdag 19 juni 2012

En början...

Jaha, nu sitter jag här med en nystartad blogg och en överväldigande skrivarutmaning. Var ska jag då börja?
 
De senaste 10 åren har mina inledningar hetat just Inledning och allra helst varit avsnittsnumrerade. Inledningens första mening har sedan varit något i stil med "Denna dokumentation skall ses som ett komplement till arkitektunderlag..." Att inleda min STORA SKRIVARUTMANING på detta sätt känns inte som en särskilt bra idé. Faktum är att det känns som en så dålig idé att jag genast får kalla fötter. Hur ska jag, med mitt tekniskt förstörda skriftspråk, ens kunna skriva en inledning i skönlitterär anda?
 
Inledningen är en av de viktigaste delarna i en text. Du har bara en chans att göra ett suveränt första intryck och missar du den kommer läsaren tappa intresset. Och sen spelar det ingen roll hur fantastisk din avslutning är. För mig är till och med den första raden viktig. Jag kommer fortfarande ihåg Jan Guillous första rad i Den demokratiska terroristen: "Döden kom med ölbil". Enkelt men ack så fängslande och vem vill inte fortsätta läsa rad 2?
 
Min första uppgift blir alltså att knåpa ihop en första och inledande rad. Det borde inte vara en omöjlighet, men vad vet egentligen jag? Skribent-rookie som jag är!
 
Håll tummarna!

// Charlotte

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar