tisdag 2 oktober 2012

Ett steg fram, två tillbaka

Det här med redigering - jäklar vad trist det är! Jag börjar förstå varför flera av er sparar det till slutet, det dämpar verkligen skrivarglädjen. Jag pappers-redigerade klart mina tre kapitel igår kväll och kom fram till följande:
- Kapitel 1 är ganska så bra, inledningen är inte så illa och det är mycket fina beskrivningar som jag helt hade glömt bort. Några mindre förändringar behövs såklart, särskilt som jag valt att ändra en av relationerna, men det är inga gigantiska omskrivningar som behövs.
- Kapitel 2 är helt ok, lite mer omskrivningar än i kapitel 1 behövs men det är fixat relativt snabbt.
- Kapitel 3 är dåligt! Så dåligt att jag kommer få skriva om hela. Det saknar beskrivningar och karaktärernas känsloliv är helt uppåt väggarna. Det känns som något jag hade kunnat skriva för 10 år sedan och det är inte ett bra betyg. Så det är bara att börja om och göra rätt.
Vad har jag lärt mig av det här? Att mina texter helt enkelt blir bättre när jag håller mitt snigeltempo eftersom jag då har mer tid för eftertanke. Kapitel 3 var ett svårt kapitel att skriva eftersom det händer saker där som kickar igång resten av berättelsen och jag ökade takten för att komma igenom svårigheterna snabbare. Big misstake! För mig funkar det uppenbarligen bättre att ta svårigheten direkt när den kommer än att vänta till redigeringen, nu är jag bara irriterad att jag måste avvakta med kapitel 4 (som jag ser SÅ fram emot att skriva) för att ge mig på kapitel 3 igen. Men det är väl bara att bita i det sura äpplet och köra på...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar