torsdag 6 december 2012

Perspektiv och tempus

Jag brottas vidare med min text inför januari. Att ha en första "riktig" deadline har verkligen speedat på mitt arbete. And I like it! Jag har nog alltid jobbat lite bättre under press. Under lagom press skall väl tilläggas, blir det allt för mycket kraschar jag.
 
När mitt skrivande nu har intensifierats har allt fler frågor börjat bubbla upp till ytan. Bland dem de två STORA. Tempus och berättarperspektiv. Jag bestämde mig väldigt tidigt för att skriva i presens. Det var egentligen ett udda beslut från min sida eftersom jag aldrig tidigare har skrivit i detta tempus. Men det har känts som ett bra beslut och jag har hållt mig till det sen dess. Skönt. Sedan skrev jag från början ur ett tredje-persons perspektiv. Men det har inte känts bra alls. Jag vet inte om tredje-person och presens är en dålig kombination eller om det bara är att jag inte kan få till det på ett snyggt sätt men det har medfört att min text har känts platt och opersonlig. Så i förrgår bestämde jag mig för att testa att skriva om mitt första kapitel i första-persons perspektiv. Och det blev SÅ mycket bättre! Texten blev djupare, jag har fått mycket lättare att relatera till min huvudperson och hon känns genast mer mänsklig. Så nu, samtidigt som jag ska redigera kapitel 2-5, ska jag också ändra perspektivet. Innan Januari. Well, jag sa ju att jag gillar press. Så nu är det bara att tuta och köra! :)
 
Hur bestämmer ni berättar-perspektiv och tempus? Har ni en favorit ni alltid håller er till eller beror det på historien ni skriver?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar