onsdag 27 mars 2013

Korrekturläsning

I samband med att jag skickade in mitt manus till coachen nappade jag även på ett erbjudande om korrekturläsning som jag fått från Annika som bland annat driver bloggen Annikas litteratur- och kulturblogg. Min tanke var helt enkelt att om en persons åsikt är guld värd då måste två personers åsikter vara värt både diamanter och platina. :)
 
Även Annika var ruskigt snabb på att återkomma med respons, jag skickade in min text på tisdagen och fick svar på lördagen. Jag blev mycket imponerad av hur grundligt Annika hade gått igenom min text. Hennes kommentarer rör allt från konstiga formuleringar och otydligheter till stavfel och tempusfel.
 
Jag fick dessutom lära mig vad en villkorssats är, något jag aldrig tidigare hört talas om. Det är alltid kul när man får lära sig något nytt!
 
Och så värmde orden "Ett av de mest välskrivna manus jag fått äran att arbeta med" otroligt mycket!
 
Annika har hjälpt mig inse följande:
 
- Att jag behöver bli ännu bättre på att gestalta, även om jag verkligen ansträngt mig finns det många delar i min text där jag fortfarande berättar istället för att visa.
 
- Att jag måste bli ännu bättre på att stryka adverb. Även här tycker jag att ansträngt mig men Annika markerade flera stycken och de måste bort, bort, bort.
 
- Jag måste lära mig vilka småord som skrivs ihop, ex. i går, i stället, alltmer, alltför. Detta är extremt viktigt eftersom jag även gör fel på detta när jag skriver texter i jobbet och det ju inte är något som stavningskollen alltid klarar.
 
- Att skriva tydligare, läsaren har inte samma bakgrundsinformation som jag och ibland blir jag otydlig. Jag tror att detta grundar sig i en rädsla för att "skriva någon på näsan". Men naturligtvis finns det en gyllene medelväg och den ska jag lära mig hur man hittar.
 
Jag är mycket nöjd med Annikas insats och skulle absolut kunna tänka mig att ta hjälp av henne igen i framtiden!
 
(Sammanfattning från coachningen kommer men jag avvaktar tills jag fått de kompletterande svaren från henne!)
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar