lördag 15 juni 2013

Research på Universitetsbiblioteket

För ett par dagar sedan skrev Kati att hon kände sig som en riktig författare när hon ringde en myndighet för att göra research till sitt ena manus. Idag fick jag precis samma känsla! Eftersom jag ändå befann mig i Lund för ett byggmöte passade jag på att svänga inom Universitetsbiblioteket på vägen hem. Detta fantastiska bibliotek! Stort som få och med gamla, fina lässalar som det hade varit en dröm att så sitta och författa i. Plötsligt kändes allt så verkligt. Biblotekarien frågade om jag var student, jag nekade och sa lite kryptiskt att jag gjorde research. Hon visade hur sökdatabasen fungerade. Och informerade mig att äldre litteratur, sådan som är från 1800-talet och äldre, söks via små gröna boxar med papperskort i. Då dog jag lite. :)
 
Universitetsbiblioteket i Lund
 
Ni som läste mitt inlägg igår såg att jag var på jakt efter texter skrivna på äldre nysvenska. Det blev jackpot direkt! Tack var intensivt googlande och lusläsande av gamla avhandlingars referenslistor (detta är ett av mina allra bästa researchtips. Hitta avhandlingar/examensarbeten som någorlunda passar in på ditt ämne och kolla in deras referenslista) hittade jag ett riktigt guldkorn. En bok som trycktes 1980 men där originalutgåvan kom ut ca 100 år tidigare. Orginalutgåvan innehåller texter som publicerades i slutet av 1600-talet, de är alltså skrivna på äldre nysvenska! Och det bästa? Boken berör precis det ämne jag skriver om. Jag hade helt enkelt inte kunnat hitta något bättre researchmaterial. Om jag har riktig tur behöver jag inte ens hitta på vad det är som ska stå skrivet i boken min huvudperson läser i, jag kanske kan ta det rakt från verkligheten! Det här kommer bli SÅ bra!!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar