onsdag 31 juli 2013

Redigera mera

Redigeringen tuffar framåt. Har fått ett jäkla flyt i mitt skrivande just nu, misstänker att det dels beror på att jag faktiskt läser en hel del och dels på att jag faktiskt sitter hela dagar med min manus, något som aldrig händer när jag jobbar (inte ens på helgen).
 
Igår bearbetade jag kapitel 8 och 9. Det var ett gediget jobb. Flera scener lades till, några togs bort och nästan alla skrevs om (förfinades). Summan av kardemumman blev dryga 2000 nya ord. Manuset sväller med andra ord i denna redigeringsrunda och börjar närma sig 50 K. Det känns helt fantastiskt att jag faktiskt kan börja se slutet nu. Jag vet precis vad de sista kapitlen ska handla om och jag vet precis hur manuset ska sluta. Om allt går enligt plan kan jag faktiskt ha ett helt färdig råmanus innan september är slut!
 
Naturligtvis väntar sedan flera omgångar med redigering. Jag lär mig hela tiden nya saker som jag vill implementera i manuset vilket gör mitt arbetssätt förfärligt långsamt och inte ett dugg effektivt. Som tur är lär jag mig massor vilket gör att varenda omskrivning och varenda strykning känns meningsfull, även när jag gör det för den hundrade gången.
 
Jag planerar att använda både testläsate och lektör (min coach får läsa hela manuset på en gång) men jag vet inte i vilken ordning jag bör göra det. Det som känns naturligast för mig är att först använda testläsare och redigera efter deras kommentarer och sedan använda lektör som en sista kontroll. Hur hade ni tänkt?
 
Idag blir det ett halvdagspass. Klockan 12 ska jag träna med lillebror (kommer dö!) och fram tills dess läser jag Divergent av Veronica Roth som börjat MYCKET lovande! Vad gör ni idag? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar