tisdag 9 juli 2013

Varför denna svartmålning?

Idag har jag läst klart Dag Öhrlunds bok Skriv din bok och sälj den! som var en av punkterna på min sommar-Att-göra-lista.
 
Boken var bra, informativ med intressant intervjuer och bra tips. Jag kan dock inte låta bli att bli lite irriterad när författaryrket alltid beskriv som så svårt, hårt och näst intill omöjligt i skrivarhandböcker. Jag får en känsla att bokbranschen målas extra mörk för att inge respekt och rädsla hos oss som ännu inte fått uppleva den. För att försöka göra den lite finare och lite mer eftertraktad än alla andra branscher. Men vilken brasch är egentligen lätt? De flesta yrken som kräver någon form av vidareutbildning, och garanterat även flera av dem som inte gör det, kräver engagemang, hårt arbete och kontinuerlit utveckling. Det spelar ingen roll om du är ingenjör, lärare eller läkare. Eller författare för den delen. 
 
Skrämseltaktiken i boken fortsätter med tal om stenhårda antagningskrav, stränga förläggare och krav på vinst från förlagen. Inget av detta skiljer sig från min normala karriär. Att komma in på brandingenjörsutbildningen var svårt. När jag pluggade fanns det bara 50 platser i hela Sverige och trycket på dem var hårt. Under utbildningen var pressen stor. Alla mina kursare producerade 5:a efter 5:a och jag som enbart hade 4:or i snitt kände att jag alltid låg efter. När utildningen var klar trodde jag att jag var fullärd men tju fick ja. Det var då utbildningen började på riktigt. Nu, drygt fem år senare, börjar jag ätnligen se mig själv som en fullfjädrad brandingenjör. Jag sköter själv mina kunder och uppdrag och tjänar äntligen bra med pengar åt min chef. Det har tagit mit totalt tio åt att komma hit. Jag har inga förväntningar på att min utveckling till författare skulle gå fortare.
 
Missförstå mig rätt, jag förstår absolut vad alla skrivhandboksförfattare vill poängtera. Att författardrömmen hamnar någonstans mitt emellan hobby och yrke. Att det inte kommer gå att hobbyskriva en timme i veckan och tro att det kommer bli en utgiven bok tillslut. Att det kräver samma fokus och ambition som vilket yrke som helst. Jag önskar bara att de hade uttryckt sig lite bättre. Skrämseltaktiken fungerar inte på mig, men kanske skrämmer den faktiskt bort några potentiella författare? Själv kan inte för mitt liv tro att det är svårare att vara författare i en åtstramad bokbransch än en brandingenjör med stenhårda resultatkrav i byggbranschen. Eller en lärare åt 30 hormonstinna tonåringar. Eller en läkare på en underbemannad akutenhet.
 
Jag hoppas att du inte heller tror det och att du satsar på din skrivdröm. För att du tycker att det är kul, givande och utvecklande. Eller vad sjutton det nu än är du känner när du skriver!   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar