torsdag 3 april 2014

Brister vs. styrkor

Det har varit mycket prat om brister på bloggarna den senaste tiden. Heléne på Boklam skrev om sina brister för en dryg vecka sedan och jag kände så igen mig i hennes inlägg. Flera andra skriver om samma sak och på samma tema. Vad de är dåliga på. Vad de tycker är svårt. Vad de inte får till. Jag har också gjort det. Det tillhör nog den mänskliga naturen att se sina dåliga sidor. Framförallt den skrivande, mänskliga naturen. Men idag tänkte jag faktiskt göra tvärt om. För visst är det väl roligare att prata om det vi är bra på? Det vi kan och det vi får till. Dessutom är jag övertygad om att prestationen i sig förbättras om man har ett bättre tankesätt. Hur många elitidrottare tror ni fokuserar på hur dåliga de är? Hur långsamt de springer eller hur kort de hoppar? Ingen. För om de gjorde det skulle de inte vara några elitidrottare. Så enkelt är det. 
 
När jag var yngre tävlade jag i dressyr på relativt hög nivå. Ju svårare klasserna blev desto mer press satte jag på mig själv och tillslut slog jag knut på mig själv så hårt att det knappt var roligt att åka på tävling längre. Min tränare uppmuntrade mig då till att börja läsa prestationspsykologi och att tänka mer positivt. Det jag minns allra starkast var att jag efter varje träningspass inte fick hoppa av hästen förrän jag hade sagt fem bra saker med dagens pass. Hade träningen gått bra gick det såklart snabbt men hade det gått dåligt kunde det ta hur lång tid som helst att komma på något. Men. Efteråt kändes det alltid mycket bättre när jag fått fokusera på det som faktiskt gått bra.
 
Vi som skriver ställer extremt höga krav på oss själva. Inte nog med att vi jobbar heltid, har familj och barn, vill vara sociala och hälsosamma. Vi förväntar oss dessutom att kunna klämma ur oss fantastiska texter som på beställning. När det inte går blir vi ledsna och besvikna och tycker att vi inte är något värt och att vi borde sluta skriva illa kvickt. Tänk om vi hade varit lite bättre på att se det vi faktiskt gjort bra. Att vi faktiskt fick in en halvtimmes skrivande på bussen eller att idén till slutet kom under lunchpromenaden. Det är ju DET vi ska fokusera på, inte allt det negativa.
 
Jag ska verkligen försöka bli bättre på att tänka mer positivt och det börjar här. Fem punkter som visar hur duktig jag är i mitt skrivande: 
 
1. Jag är duktig på att sätta skrivmål och att uppfylla dem.
2. Jag har en fantastisk fantasi.
3. Jag är grymt bra på att hitta på historier som känns nya och "oskrivna".
4. Jag är jätteduktig på att ta till mig feedback på ett positivt sätt. 
5. Jag är bra på research.
 
Vilka är era fem punkter?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar