onsdag 16 april 2014

Lektörens kommentarer

Som jag skrev igår fick jag lektörens kommentarer under helgen. De har gjort mig både konfunderad och osäker, något som kanske inte är helt ovanligt efter att någon lusläst ens text, men i mitt fall beror det på att kommentarerna var så få. 
 
I sin sammanfattning skriver lektören:

Du har något mycket spännande och annorlunda på gång och berättelsen känns i det närmaste klar för utgivning. Gå igenom manuset någon vända till och se över språket och möjligen slutet. 
Jag trodde faktiskt aldrig att mitt manus kunde anses som så pass "färdigt". Jag gjorde så enorma omskrivningar efter testläsarnas kommenterar i jul att jag var säkert på att jag, trots att storyn blivit bättre, hade försämrat språk/flyt/dramaturgi på kuppen. Men det verkar inte min lektör tycka. Det enda jag har fått kommentar på är ett par mindre språkliga fel (jag har tex. en tendens att skriva tex. min kropp istället för kroppen vilket tydligen är mer vanligt inom engelskan än svenskan) och att slutet lämnar några detaljer obesvarade och är lite för abrupt. Det är allt.

Och då tänker ni såklart: Varför gnäller hon? Det är ju fantastiskt att ha fått så bra kritik från en lektör!
Och ja, det är klart att det är bra! Och jag är jätteglad. Men en del inom mig vågar inte riktigt tro på det eftersom jag var SÅ säker på att behöva lägga ytterligare ett halvår på omarbetningar. Ändringarna min lektör föreslår kommer inte ta mer än någon vecka. Och därför kan jag inte riktigt låta bli att undra om hon verkligen tittat på mitt manus så noggrant som hon borde. Men varför skulle hon inte ha gjort det? Hon är ju en av de lektörer som anlitas mest och alla andra verkar vara toppennöjda. Är jag bara onödigt nojjig?

För att försäkra mig själv om att manuset verkligen håller har jag bombarderat min stackars lektör med följdfrågor som hon har lovat att besvara imorgon. Då får vi se om det kan smyga fram fler förbättringsåtgärder eller åtminstone tips om hur slutet kan göras mindre abrupt. För som jag skrev till henne, jag vill inte skicka iväg ett manus till förlag som är okej, jag vill skicka ett som är kanon!


Ni som har efarenhet av lektör, hur har era utlåtanden sett ut? Jag har fått en sammanfattning av det som är bra/dåligt, en lista med språkliga felaktigheter, en bestselleranalys och kommentarer i texten - är det det vanliga? Hur detaljerade har era kommentarer varit? Har det varit typ: Fördjupa dina karaktärer mer eller även konkreta tips om hur du gör det?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar