lördag 26 april 2014

Roth redigerar

Snubblande in på Veronica Roths (Divergent, Insurgent och Allegiant) blogg och hittade ett intressant inlägg om hur redigeringsprocessen gick till när hon skrev sin första bok, megasuccén Divergent. 
 
Den första versionen hon skrev var bara 56 000 ord lång. Hon skriver att storyn var ungefär likadan som i den färdiga boken men att flera viktiga scener saknades och flera karaktärer som är med i boken inte var med. Manuset gick igenom både testläsning och genomgång av agent som hjälpte henne att "städa upp" texten. 
 
I den andra versionen, som egentligen är en hopklumpning av alla de versioner som kom mellan den första och sista versionen, svällde manuset med 30 000 ord! Inga av delarnana från den första versionen försvann utan det handlade bara om att lägga till mer information och scener, mycket för att ge den fiktiva, dystopiska världen mer djup och innehåll. Scener som lades till är tex. visiting day, novisernas besök vid staketet runt staden, Dauntless (de Tappras) första träningsfas och så ändrades slutet.  
 
Den sista versionen skrevs efter att Roth skrivit förlagskontrakt. Manuset svällde då med ytterligare 20 000 ord. En del förändringar var små, som att beskriva omgivningarna mer och förändra dynamiken mellan vissa karaktärer. Andra, större förändringar grundade sig i att Roth bgjort Dautless (de Tappras falang) lite väl mörk. Hon ställde sig frågan om varför Tris skulle stanna kvar om falangen var så hemsk och brutal som hon beskrivit den. Därför lade Roth till scener och vänskaper som gav lite mer ljus i historien. Scener som lades till var linbanescnen och Tris och Fours scen i pariserhjulet. Även i denna version behöll Roth all text från den föregående versionen och byggde bara på. 
 
Jag tycker det är jätteintressant att höra hur författarförebilder har arbetat fram sina manus, det är peppande att veta att inte ens de största succéerna har kommit till utan omgångar av bearbetning och hjälp utifrån. Ni kan läsa hela Roths blogginlägg här. Hon har även mycket annat matnyttigt på sin blogg!
 
Veronica Roth
Bild lånad från www.veronicarothbooks.blogspot.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar