lördag 9 augusti 2014

Dramaturgiska svårigheter

Eftersom två förlag påpekat att dramaturgin i mitt manus Middagsmörker inte håller är dramaturgi en av de stora saker som snurrar i mitt huvud just nu. Vad har jag gjort för fel? Hur kan jag göra det bättre? Hur gör proffsen? För jag kan ju teorin, absolut. Toppar och dalar, sjustegsmetoder och allt vad det heter. Det jag uppenbarligen inte kan lika bra är att omsätta detta i min egen text. Naturligtvis kommer lektören hjälpa mig men eftersom det dröjer en månad innan jag får tillbaka manuset från henne så vill jag läsa på så mycket jag bara kan innan dess. Inte slösa med tiden liksom. 
 
Min plan är följande:
 
- Se Dan Wells Youtube-clip On story structure igen (jättebra om ni inte kollat in det tidigare!)
- Läsa Harry Potter och de vises sten eftersom Dan Wells pratar om just den och studera precis hur JK Rowlings lagt upp sin dramaturgiska plot
- Läsa igenom kapitlen om dramaturgi i de fyra skrivarhandböcker jag äger  
- Fundera på plotten i Middagsmörker utefter det jag lärt mig, dock utan att läsa manuset eftersom jag tror att det mår bra av att vila ett tag till
 
Har ni några andra bra tips? Jag trodde nog innan att jag hade ganska bra koll på dramaturgi men tydligen inte, så nu är det nya tag som gäller och inlärningsmössan på! :)

4 kommentarer:

 1. Kunde prata länge om dramaturgi. Men det enklaste är att tänka på hur man berättar saker för varann. Om sånt man varit med om. Fundera nästa gång du själv berättar nåt, eller du lyssnar på hur nån berättar, att vad och hur berättar man. Det är väl nog det tips jag själv använt mig mest av.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken smart idé! Det ska jag prova! Tack Mia! :)

   Radera
 2. Om du skriver fantasy (har för mig det iaf) kanske den här boken The writers journey skulle passa? Eller the hero's journey, (tror det är två böcker som bygger på samma metod) så får du massor av svar. Tror det är en struktur som passar väldigt bra för just fantasy.

  SvaraRadera
 3. Tack Kati, ska spana in den boken direkt!

  SvaraRadera