tisdag 26 augusti 2014

Gettomöte

Igår hade jag och min bror vårt åttonde planeringsmöte för Getto. Jag måste säga att vi verkligen har kommit långt sedan vi drog igång projektet för tre månader sedan. Grundplotten är i princip klar, vi har några detaljer att slipa på avseende slutet men mycket av vägen dit är planerat.

Vi har strukturerat upp ett synopsis i kapitelform. Totalt är 22 kapitel plottade, troligtvis hamnar vi på 23 eller 24 kapitel när planeringen är helt klar. Kapitelsynopsen är just nu drygt 5000 ord - det är utan tvekan det mest detaljerade förarbetet jag någonsin gjort. Anledningen är att vi är två om projektet men det bara är jag som kommer skriva. Om vi inte har detaljplanerat innan skrivfasen kommer allt för mycket av storyn komma från mig vilket medför stor risk för omskrivning efter att min bror läst och sagt sitt.

Vi har planerat skrivstart till januari eftersom jag kommer behöva hela hösten till omskrivningen av Middagsmörker. Nästa steg i planeringsfasen blir dels att planera in så mycket planteringar och ledtrådar som vi bara kan och dels att göra personbeskrivningar för våra största karaktärer. Sedan ska vi naturligtvis göra en dramaturgisk kurva - jag vill inte göra samma dramaturgiska misstag en gång till! :)

Det har varit jättekul att få dela planeringsprocessen med någon annan, risken att man fastnar i en del av plotten är mycket mindre när man är två. Det ska bli spännande att se om skrivfasen känns lättare eller svårare när någon annan har insyn.

Vad tror ni, är det lättare eller svårare att skriva en bok tillsammans?

Lillebror planerar järnet på Green Lion - rödvin är ett måste! :)

6 kommentarer:

 1. Lättare eller svårare har jag ingen åsikt om, men det låter definitivt som det mest spännande! Jag följer ert projekt med stor spänning, och drömmer om att få testa upplägget själv någon gång! Som en bonus till skrivandet verkar ni ha så väldans trevligt på era möten! :-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mötena ÄR väldigt trevliga! :) Och än så länge funkar konceptet hur bra som helst! Nu hoppas vi bara att det går lika bra under resten ev processen också!

   Radera
 2. Det beror väl på. Jag tänker mig att just planerandet kan vara väldigt kul att göra tillsamman, sen kan det vara annorlunda med skrivprocessen, fast det beror väl på hur van du är att dela text med någon. Hur som helst så inbillar jag mig att det bästa med att skriva tillsammans är just det där att man får bolla idéer och att den andra vet vad man snackar om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är verkligen guld att kunna bolla idéer med någon som är lika insatt som en själv! Min bror var testläsare på mitt första manus och generellt har jag inga problem att dela texter så förhoppningsvis kommer den delen också funka bra!

   Radera
 3. Vilket spännande projekt du har på gång! Jag skriver båda själv och med andra, och gillar båda delarna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att du också skrivit tillsammans med andra - har du några tips? Typ do's and dont's? :)

   Radera