onsdag 3 september 2014

Blod

En ensam droppe
virvlar ner
förlorad för alltid
ge mig mer

Nej, jag har inte blivit poet. :) Däremot har jag blivit blodgivare! Idag lämnade jag blod för andra gången i mitt liv och bortsett från lite yrsel efteråt så känns det SÅ bra. En samhällsnytta som jag önskar att jag börjat med tidigare, en sådan lätt sak att bidra med som inte kostar pengar och knappt heller någon tid.

 Idag är det bara ca 6% av den svenska befolkningen som lämnar blod - det skulle kunna vara så många fler. Om du inte redan är blodgivare tycker jag verkligen att du ska bli det (förutsatt att du kan och får). Gå in på geblod.nu och gör en intresseanmälan. Du kommer kontaktas för en provtagning där de dels ställer en massa frågor om din medicinska bakgrund och andra riskfaktorer och dels tar några blodprover för att säkerställa att du kan lämna blod av hälsoskäl. Efter ett par veckor får du en kallelse om allt verkar bra. Då går du till en blodcentral, fyller i en hälsodeklaration och sedan lämnar du blod. Det är inte alls så läskigt som de låter, jag låter bli att titta när de sticker mig men efter det känns det nästan inte alls. Efteråt får du fika och sen kan du gå hem, stolt och nöjd över den insats du gjort!

Män kan lämna blod fyra gånger per år, kvinnor tre. Ett besök tar ungefär en halvtimme, alltså maximalt två timmar per år. Det har vi väl tid med!? :)

Stolt över mitt blodröda bandage! :)

2 kommentarer:

  1. Bra gjort! Själv typ svimmar jag när jag skär mig aningens djupare än papercut (sant!) och beundrar därför alla som ger blod lite extra :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man får göra det man kan! Jag tycker som sagt att nålen är värst, det är en av anledningarna till att jag väntat så många år med att gå och lämna. Hade ALDRIG gjort det om det fått mig att svimma så jag förstår dig! :)

      Radera