måndag 15 september 2014

Efterlysning: Två refuseringar

Idag är det 3,5 månad sedan jag skickade Middagsmörker till sex förlag. Fyra av dem har svarat, två har sagt nej och två har sagt nja. Men de andra två då? Vad säger de?

INGENTING

För de har inte svarat än!

Den senaste refuseringen damp ner i inkorgen i början av augusti. Det är mer än en månad sedan och jag kan inte låta bli att undra vad det är som gör att vissa förlag svarar så fort (två förlag efter bara en ynka månad) och andra så långsamt? Jag inbillade mig nog att om ett förlag var intresserat skickade de åtminstone ett mail som sa att de hade manuset under bedömning och bad mig visa tålamod. Om det är så betyder det att jag sitter och väntar på ytterligare två nej. En onödig väntan alltså, men det är kanske inte så det fungerar?

Jag vet att Bokmässan just nu tar upp mycket av förlagens tid och att responsen kommer utebli tills den är över. Och egentligen spelar det ingen roll. Jag har redan börjat arbeta om manuset och tycker att det är riktigt kul att sätta tänderna i det igen. Men samtidigt vill jag veta. Jag vill få svaren så att jag kan lägga dem till handlingarna och gå vidare och sikta mot nya mål. Det är ovissheten som är värst, inte det negativa svaret när/om det kommer.

Vad är det längsta ni har väntat på ett förlagssvar? Är de stora eller små förlagen långsammast? När är det okej att maila och trevligt fråga hur det går?

16 kommentarer:

 1. Av sex förlag fick jag svar från tre. Efter nio månader bestämde jag mig för att "ge upp" för att kunna gå vidare. Fortfarande efter 1 år och fem månader har jag inte fått något svar så jag förstår precis hur du känner det. Och det är både stora och relativt små förlag det rör sig om i mitt fall. Som du började jag trots det arbeta om manuset efter lektörens respons, det blir ju knappast sämre av det :-).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är verkligen jättekonstigt att de inte svarar alls. Hoppas svarsfrekvensen blir bättre nu när du skickat ur igen!

   Radera
 2. Skickade ett manus i okt 2013, första refusen kom efter en vecka, sista har fortfarande inte kommit. Vet att det kommit fram för i våras låg det hos en förläggare, sen har jag inte hört nåt mer så jag antar att det inte var intressant. Men hade föredragit ett svar :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, eller hur vill man ha ett svar! Jag misstänker att förlagen ganska ofta kan se rätt så¨snabbt vilka manus som intresserar dem och vilka som inte gör det. Då kan de väl bara skicka ut ett standard nej-tack så man vet! Typ som Alfabeta, de verkar vara jäkligt kvicka!

   Radera
 3. 3,5 månader är ingenting i dessa sammanhang tyvärr. Som Fia säger, en del väntar i ett år, en del får aldrig svar alls. Mitt längsta är 8 månader, och inte ens då svarade de utan det var jag som skrev till dem och tog tillbaks mitt inskick.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Puh, 8 månader utan svar - det är länge! Förstår att du tog tillbaka ditt inskick. Jag ringer nog någon vecka efter bokmässan för att kolla läget!

   Radera
 4. Få se nu. Snabbast var Nordstedt. Ungefär tre veckor. Långsammast var förlaget jag trodde mest på, Styxx fantasy. Sju månader. Om man inte räknar med Mörkersdottir som inte svarade överhuvudtaget... Nåja, jag har gått vidare. Får se om det blir fler förlag nästa år :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det är ju just det där, att det går ju så mkt snabbare att gå vidare om man får svar inom rimlig tid. Som sagt, för mig är inte Nej:et det värsta utan väntan. Om jag bara får svaret kan jag fundera på nästa steg!

   Radera
 5. Väntade 8 månader som längst. Hade i och för sig fått ett mejl som meddelade att de hade mitt manus ungefär genast jag postat in det. Men sen väntade jag. Och nej, det är inte ovanligt. Bara väldigt onödigt.

  Och det tar inte fullt så länge andra gången på samma förlag. Utan de är snabbare med "sina egna".

  Men man kan ju höra av sig och fråga om de glömt bort en.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, onödigt är ordet. Men det låter lovande att det inte tar lika lång tid med andra boken på samma förlag - får bara hoppas att jag också hamnar i den situationen i framtiden! :P

   Radera
 6. Jag väntar också på två men av svaren ovanför att döma är det nog lika bra att sluta vänta. Så dåligt att inte höra av sig alls, tycker jag. Utan manus funkar väl inte deras verksamhet så de kunde väl åtminstone kosta på sig ett artigt nej. Tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänker ringa de två jag har kvar någon vecka efter bokmässan för att kolla läget, förhoppningsvis har de förståelse för att man är nyfiken. Och är man bara trevlig och inte stressar dem så blir de förhoppningsvis inte irriterade! :P

   Radera
 7. Kortast tid var Norstedts som tog 2 eller 3 veckor på sig. Längst tid är ett par förlag som aldrig hört av sig, och nu har det gått flera år så det lär ju inte vara något som är aktuellt hos dem längre. ;)

  Jag tycker absolut att man kan höra av sig. Jag gjorde det i fjol och fick ett jättetrevligt svar tillbaka från ett av de större förlagen. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är verkligen skumt det där, att de inte hör av sig. Man undrar liksom om de tappar bort manusen eller vad som händer! :) Vad bra att veta att du fick trevliga svar när du hörde av dig, då känns det mer rätt att jag göra samma om en månad eller så!

   Radera
 8. 8 månader väntade jag på att få svar från ett förlag, och så hade dom mage att säga nej! ;) Många gånger har jag väntat tre, fyra månader på svar, och vissa är supersnabba och svarar efter två veckor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 3-4 månader kan jag köpa, längre tid än så också om de manuset går runt till flera lektörer mm. Men 8 månader för ett standard-nej (eller inget svar alls) känns lite olustigt!

   Radera