tisdag 2 september 2014

Kapiteldisposition

Efter lektörens kommentarer igår försökte jag sammanfatta hennes tips med de jag fått från de två förlag som gett mig positiva refuseringar. Ett av förlagens tips, som lektören dessutom höll med om, var bland annat följande:

Du har säkert gjort en kapiteldisposition, men om du inte har det skulle jag råda dig till att läsa igenom din text och skriva tre meningar om vad som händer i varje kapitel för att få överblick på hur, var och när du planterar information och trådar (vilka personer är med i kapitlet, var är de och vad händer). 

Jag hade en kapiteldisposition tidigt i skrivprocessen men ju fler omskrivningar jag gjorde desto mer halkade den efter. Den sista uppdateringen är från årsskiftet och jag har gjort två stora omskrivningar sedan dess (inför första lektörsutskick samt inför förlagsutskick). Hög tid att göra en ny med andra ord! 

Jag började igår och hann med nio kapitel av totalt tjugoett. Hoppas fixa resterande idag och imorgon. Det känns skönt att sammanfatta manuset efter att inte ha kikat på det på tre månader och jag tror att det kan vara en bra mjukstart innan jag påbörjar omskrivningen.

Min tanke är att jag ska planera omskrivningen i samma format, alltså som en kapiteldisponering där det kortfattat framgår vad som ska flyttas/tas bort/skrivas om/behållas i befintligt skick.

Använder ni er av kapiteldispositioner? Och hur angriper ni en större omskrivning efter exempelvis lektörs- eller testläsarkommentarer?

Kapiteldisposition för Middagsmörker

2 kommentarer:

  1. Ska faktiskt skriva ett inlägg om det nu. Jag använder mig av kapiteldisposition i ett excelark och det blir väldigt tydligt när man ser vad som händer, när och var det händer, vem som är med och frågeställningar jag har eller saker jag måste kolla upp. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oh, vad smart med Excel! Jag har gjort min i Word... Vad bra att du ska skriva ett inlägg, då kan jag få lite tips så att min kan bli tydligare!

      Radera