söndag 7 september 2014

Lektörens kommentarer

Igår satt jag hela dagen (borträknat långfrukost och inflyttningsfest på kvällen) och gick igenom både förlagens och lektörens kommentarer för att börja bena ut hur Middagsmörker ska skrivas om. Alla tre verkar vara ense om vad de stora problemen är (dramaturgin och att texten måste förtätas) och lektören har gjort ett jättefint jobb med att förklara hur jag kan ändra just detta i manuset. Sammanfattar man redaktörernas svar med lektörens 13 sidor långa utlåtande kan man koka ner kommentarerna till följande:

 • Fantasyinslaget blir inte påtagligt förrän ca en tredjedel in i manus och för mycket av händelseförloppet är planterat i vardagen
 • Mötet mellan min huvudperson och den nya kultur hon hamnar i tar större plats än mötet med fantasyinslaget
 • Konflikterna är några för många, bena ut vilka som är viktiga och stryk resten
 • Plantera handlingen bättre
 • Gestalta bakgrundsinformation istället för att redovisa den
 • Gestalta antagonisten bättre
 • Låt händelser förklara redan ställda frågor istället för tvärt om
Jag har ställt en hög med följdfrågor till lektören där bland annat frågan om inledningen finns med. När jag fått svar ska jag börja planera hur jag bäst för in punktlistans ändringar i manuset. Den största utmaningen blir nog faktiskt att gestalta antagonisten. Han har alltid varit väldigt abstrakt för mig och det är nog det som lyser igenom i texten. Om inte jag vet hur han är - hur ska då en läsare göra det?

Vilket är ert största problem i det manus/text ni arbetar på just nu?

13 kommentarer:

 1. Jag har inget manus påbörjat just nu, men i nittio var det slutet som vållade mest huvudbry. Det var en av de saker som lektören (Ann Ljungberg) anmärkte på.
  Det låter som om du har en spännande redigeringsprocess framför dig! Bra reflektioner från lektören tycker jag. Det är ju sådana saker man VILL att de ska reagera på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har full förståelse - slutet är inte lätt puck! :) Ja, lektören hade mycket bra reflektioner, nu ska jag bara komma fram till hur jag ska göra för att följa hennes råd sen jäklar ska här skrivas! :)

   Radera
 2. Bra att kunna koka ner det så. Mitt största problem just nu är att jag inte har nåt pågående projekt. Får se till att ändra på det :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia, det är ett allvarligt problem! Gör något åt det omedelbart! :)

   Radera
 3. Svar
  1. Gestaltning ja... blir trött bara av att tänka på det! :P

   Radera
 4. Jag känner igen mig i punkt ett och två och har redigerat om så att handlingen inte svävar iväg åt något annat håll. Nu tittar jag på så att det är huvudkaraktären som driver handlingen framåt och inte bikaraktärerna. Feedback är ovärderligt för det är så lätt att bli blind för sin egen text och hålla alla regler i huvudet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant att du känner igen dig i de två första punkterna när de är mina största också! Kanske är det svårigheten när man skriver fantasy första gången, att veta var man ska dra gränsen mellan "världarna". Hur går det med din redigering? Ser du ljuset i tunneln än? :)

   Radera
  2. Oh ja, jag ser mycket ljus just nu. Kan knappt bärga mig tills jag får skicka in manuset till förlagen :D. Men jag måste få till mittendelen först, lite justeringar bara.

   Radera
 5. Eftersom jag inte planerar så mycket så är väl det jag ofta jobbar en hel del med är att få syn på vad som är speciellt i en viss scen, att den också har sin dramaturgi och plats i helheten. Det blir en del fifflande med sånt. Men jag vet inte om jag ser det som ett problem egentligen, för jag behöver ju få göra det så också för att det är så jag söker mig fram i berättelsen. Sen kan det förstås finnas allt möjligt som just en viss dag känns övermäktigt. Huvudsaken är att man tar en grej i taget och inte allt på en gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ett bra tips att ta en sak i taget, när jag tänker på att dramaturgin i HELA mitt manus måste ändras blir jag nästan kallsvettig. Men om jag ser till varje liten sak för sig då känns det genomförbart. Så skygglappar på kommer gälla för mig, åtminstone initialt! :)

   Radera
 6. Vad bra att du fick så mycket konkreta råd från lektören, kan dock tänka mig att det är svårt att ändra på allt som föreslogs. Jag kämpar mycket med gestaltning och dramaturgi.
  Lycka till med redigeringen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, verkligen jättebra! Det svåra är när hela koncept är del. Då kan hon ju inte säga exakt vad som är fel utan mer hinta om hur det borde vara. Jag funderar massor på just de delarna och vet fortfarande inte hur jag ska ta mig an problemen. Men det kommer förhoppningsvis! :) Tack så mycket!

   Radera