torsdag 25 september 2014

Mässminnen

Jag har varit på Bokmässan tre gånger tidigare. De två första var när jag gick i högstadiet och hade den stora turen att ha en trevlig klasskompis vars pappa arbetade på BTJ. Vi fick åka med i BTJ:s buss upp till Göteborg, fick inträde på mässan och hade hur kul som helst. Den tredje gången var förra året när jag vågade mig dit mol allena och hade precis lika roligt.

Alla tre tillfällena har bjudit på sina egna höjdpunkter.

1998 var det utan tvekan mötet med Terry Pratchett. Jag var fantasyälskar redan som tonåringen och hade läst ett par av Pratchetts böcker när jag fick reda på att han skulle komma till mässan. Tro att jag blev eld och lågor! Jag köade för att få min bok signerad, hasplade ur mig några lovord på knackig engelska och smet sedan från platsen med rosiga kinder. Tyvärr har jag inga bilder på spektaklet, men den signerade boken har jag kvar och det är fortfarande en av mina högst värderade ägodelar.


Femton år senare, alltså förra året, skänkte mässan mig motsvarande stjärnglans. Fast den här gången var det Jan Guillou jag nervöst stammade fram mina superlativ till. Jag hade läst nästan alla Guillous böcker och var, och är fortfarande, ett stort fan. Att träffa honom skickade mig, pinsamt nog, raka vägen tillbaka till tonårstiden för komplimangen som låtit så bra i mitt huvud kom ut hasplig och osammanhängande. Pinsamt då, roligt nu i efterhand! :)


Det ska bli spännande att se vad årets mässa för med sig. Jag hoppas på många trevliga möten med bloggare och författare och inspiration till både läsande och skrivande. Och så hoppas jag såklart att något riktigt häftigt och härligt händer som kan kvala in på nästa års lista över mässminnen! :)

Vilka förhoppningar har ni på årets bokmässa?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar