tisdag 2 september 2014

Middagsmörkers inledning

Jag vet redan att omskrivningen av Middagsmörker kommer innebära STORA förändringar. Planteringar, ledtrådar, händelser - massor kommer flyttas omkring för att manuset ska få ett mer spännande upplägg. Kanske måste jag även skriva om inledningen. Jag hade funderingar på att göra det redan efter förra lektörsläsningen men den lektören tyckte att inledningen höll som den var. Nu är jag osäker igen. Det kan vara så att manuset börjar lite långsamt, lite för segt. Det är trots allt en ungdomsbok jag skriver. Min nya lektör sa inget specifikt om inledningen men jag ska ta upp det med henne när jag skickar över följdfrågor. Fram tills dess kanske ni vill hjälpa mig?

Nedan kan ni läsa Middagsmörkers första stycke. Det är en kort sammanfattning av det som hänt innan vi får lära känna huvudpersonen. I stycke två har hon precis kommit av planet i Kiruna. Säg gärna vad ni tycker - vad ärliga! Är det en inledning som ger sug efter mer eller är det trist och långsamt? Jag är tacksam för alla tips och trix! :)

Livet kan förändras på ett ögonblick. På bara några få sekunder kan allt det du älskat och tagit för givet ryckas från dig och ingenting blir någonsin mer sig likt. Mitt ögonblick inträffade för sex månader sedan. När läkarna till slut hittade orsaken till min pappas magproblem. Cancer. Den fasansfulla sjukdom som börjat i hans mage och sedan spridit sig genom kroppen likt rötterna på ett stort träd. Som var så långt gången att inget annat fanns att göra än vänta på att det oundvikliga skulle ske. Det har bara gått tre veckor sedan han lämnade mig men allt har redan hunnit förändras. Han, eller det som är kvar av honom, ligger två meter under den skånska jorden och jag befinner mig tvåhundra mil därifrån.
17 kommentarer:

 1. Smaken kan variera och den som vet vad som är rätt är du. Så egentligen måste du bestämma själv. Men så här tänker jag: Om du vill få mer händelse kan du antingen börja med att h-pers kliver av i Kiruna eller från det viktigaste i just det där stycket som inte är att livet förändras utan att pappan är död. Men vad du lägger först handlar om vilket löfte du vill ge läsaren och det kan jag inte säga nåt om på det där stycket, det kan ju vara att just så där ska du öppna, men jag tror att handling ofta är det som tar tag i en läsare. Och för mig ligger det i den sista meningen. För där är pappan, och h-pers som inte är där pappan är. Ja och precis det gör mig nyfiken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Mia, jag uppskattar att få svar av en expert! :) Det är ett jättebra tips att tänka på inledningen som ett löfte till läsaren. Ska fortsätta fundera på inledningen och ta en diskussion med min lektör, sen får vi se om den blir kvar eller ryker! :)

   Radera
 2. Jag skriver ju inte själv, så jag har ingen aning så..men jag gillar inledningen. Den gör att jag vill läsa vidare, plus tummen upp för fint språk. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Petra! Vad kul att du gillar min inledning och framförallt att den gör att du vill läs vidare - det betyder mycket!

   Radera
 3. Det är svårt att säga, kan vi få se andra stycket också? För det låter som en bra inledning att kliva av ett plan :)
  Det är jättefin text, och det beror lite på som Mia säger, vad för löfte du vill ge läsaren. Men jag tänker mig att många ungdomsböcker drar igång med en händelse, i Divergent är det en klippning med en spegel och informationen om falangen och de osjälviska sipprar in på vägen. I Twilight skjutsar Bellas mamma henne till flygplatsen (om jag inte minns helt fel) och vi får inte veta bakgrunden till flytten förrän hon pratar med Edward.
  Men som sagt; fin text :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det har du ju faktiskt rätt i - att ungdomsböcker ofta börjar i en händelse. Lite mer pang på rödbetan typ. Twilight har väl iof en liten inledande text innan bilscenen, den där Bella tänker att det är fint att dö för någon man älskar....
   Stycke två hittar du här nedan... :D

   Radera
  2. En efter en rullar väskorna ut på bandet. Flygplanet som nyss landade på Kirunas minimala flygplats var bara halvfullt och det går snabbt för bagagepersonalen att få ut allt bagage. Jag tänker att normalt funtade människor helt enkelt inte reser norrut i november när den norrländska istiden sedan länge dragit in över landet. Om jag hade fått välja själv hade jag inte heller gjort det. Men jag fick inte bestämma själv, Socialen gjorde det åt mig och tydligen är boende hos släktingar att föredra framför de få andra alternativ som finns för föräldralösa sextonåringar. Även om det handlar om släktingar man aldrig tidigare träffat.

   Radera
  3. Ja, just det, det är väl som ett utdrag eller en prolog eller liknande i Twilight.
   Jag röstar för att du börjar med andra stycket. Tycker det är starkare och det gör mig genast nyfiken varför/hur hon blev föräldralös istället för att jag får berättat för mig att hennes pappa är död som i första stycket.

   Radera
  4. Tack för din åsikt Fia, ska låta de grå cellerna klura på det här ett tag till innan jag bestämmer mig! :)

   Radera
 4. Jag håller med Fia här. Det första stycket är jättefint skrivet, men jag sugs in mer i det andra, det väcker frågor jag vill ha besvarade, alltså vill jag läsa vidare. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för ditt svar Kati! Det är nog precis det där som varit mitt problem, att jag verkligen gillat det första stycket (en darling?) och därför sparat det fast jag egentligen vet att inledningen behöver lite mer driv.

   Radera
 5. Hur du än börjar så utgå från vad du känner. Ofta om man låter just såna där bitar vila lite grann så ser man tydligare var man själv dras in i texten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska försöka, Mia! :) Det som ställde till det för mig var att jag även efter tre månaders manusvila fortfarande inte visste hur jag skulle göra med inledningen. Men nu börjar jag ana åtminstone åt vilket håll det kommer gå...! :)

   Radera
 6. Åh! Tycker första stycket var väldigt fint och bra! Sen när jag läste andra stycket drogs jag in ännu mer! Det här är verkligen en bok som jag vill läsa i framtiden, kan knappt bärga mig nu! Haha! Jag vet inte om du redan har skrivit det här någonstans, men skulle du annars kunna skriva en liten informations-text, som förklarar lite vad boken handlar om? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Elin! Vad snäll du är! Jag ska verkligen anstränga mig så att du kan få läsa boken i framtiden! I korta drag handlar mitt manus Middagsmörker om en ung tjej som tvingas flytta till sina släktingar i Norrland efter att pappan gått bort. I Norrland börjar märkliga saker hända och snart inser tjejen att hon besitter särskilda förmågor, förmågor som hon kommer behöva använda när en historisk maktkamp åter blossar upp!

   Radera
 7. Jag tycker att det andra stycket är överlägset bäst att inleda med, även om jag förstås håller med Mia på sätt att jag tycker att det är din egen magkänsla som måste bestämma. Men när du nu efterfrågade ärlighet :)

  Det första stycket är lite långsamt, och det signalerar för mig en sorts berättelse som jag misstänker kanske inte är den sorts berättelse som du skriver. För mig känns det här första stycket som en melankolisk dagboksanteckning som eventuellt skulle kunna inleda en djupsinnig utvecklingsroman om en tonåring som förlorar sin pappa i cancer och hur hon går vidare i livet. Det är lite det som Mia var inne på, vilket löfte ger du till läsaren i den här texten? Texten känns också oerhört förklarande på ett sätt som jag hoppas att resten av din text inte är? Den berättar istället för gestaltar, och det är kanske inte det bästa i en ungdomsbok, om det inte är den typen som just är lite dagboksaktig och mest beskriver en inre utveckling. Det andra stycket är perfekt för att det börjar precis vid "början", hon anländer till det som jag antar är hennes stora äventyr, och du gestaltar istället för beskriver. Det framkommer inte ens direkt att hennes pappa gått bort i cancer, och det är som jag ser det bara en fördel, för man kommer förstå det senare och känna att det är en del av hennes bakgrund och inte det som hela boken ska handla om (om det nu inte är det som hela boken ska handla om...)

  Ja, det var mina första spontana tankar om saken.

  /Linda

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din åsikt Linda! Pappan är tänkt att vara en bihandling, en anledning till varför hon hamnar i Norrland. Det är därför jag har återberättat det isf att gestalta men tyvärr funkade det inte riktigt. Min lektör har dessutom kommenterat att manuset fokuserar för mycket på pappan så den delen kommer bantas ner. Mer fantasy, mindre melankolisk tonårsdagbok. Typ! :) Och jag börjar ana hur jag ska göra med inledningen, inputen här på bloggen har varit mycket hjälpsam!

   Radera