söndag 14 september 2014

Redigeringskaos

Ni vet när man är mitt inne en större omarbetning av ett omfattande manus. När man strukit, flyttat och skrivit till så mycket text att vägen mot målet börjar bli krokig och oklar. Där är jag nu. Jag har gått igenom halva manuset under helgen och det som igår kändes lätt är idag helt omöjligt. Jag har kastat om så många scener, strukit så mycket info, planerat och planterat i sån omfattning att jag är helt snurrig i huvudet. Just nu känns det som att jag har noll koll på vad som kommer i vilken ordning och det gör det jäkligt svårt att gå igenom den sista halvan.

Hur gör ni för att hålla koll när ni gör jätteomskrivningar? Jag har bara antecknat i marginalerna så här långt och det ger ingen översiktsbild alls. Ska försöka arbeta igenom resten av manuset fram till onsdag men risken är stor att jag kommer villa bort mig och tappa trådar vilket betyder att en nästan lika omfattande redigeringsvända väntar så fort jag fört över alla ändringar i Word-filen. Scary! Men ingen har sagt att det är lätt att skriva en bok och jag får bara hoppas att det är värt allt slit och att den nya versionen blir så mycket bättre än den gamla. För tänk om den här redigeringspärsen resulterar i ett SÄMRE manus - då dör jag!!!

Så här känner jag mig när jag tänker på det fortsatta redigeringsarbetet... :)

12 kommentarer:

 1. Det blir rörigt ibland, det är mycket man ska komma ihåg. Och just i ett redigeringsarbete vill man ju verkligen få med allt som man missat. Jag ändrar i worddokumentet direkt, jobbar inte med papper o penna. Lycka till, ta det lugnt så du inte missar något!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väldigt rörigt i mitt manus just nu eftersom jag svänger runt i vilken ordning scenerna kommer = massor av små detaljer och planteringar måste omplaceras så att det ligger rätt! Imponerande att du kan jobba direkt i Word, det klarar inte jag tyvärr!

   Radera
 2. Precis som Pia jobbar jag alltid direkt i worddokumentet. Det enda jag antecknar är viktiga frågor eller saker jag måste gå tillbaka till och åtgärda vid ett senare tillfälle. Men ibland blir det rörigt. Det är ofrånkomligt tror jag. Men att det skulle bli sämre? Det tror jag verkligen inte!! Kämpa på och tillåt dig att bara tänka på manuset vissa dagar. Tänka och promenera med voffsen. Pepp pepp!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som sagt, imponerande! När jag läser direkt i Word missar jag hälften. Tom på jobbet föredrar jag att skriva ut handlingar som ska jag ska interngranska. Inget papperslöst samhälle för mig alltså! :) Men tack för peppen - det behövs! Du om någon vet ju hur det känns att plocka isär sitt manus för att sedan sätta ihop det igen på ett nytt sätt. Det är läskigt! :)

   Radera
 3. Kan du inte skapa kapitelrubriker (temporärt) som med några ord beskriver handlingen i varje? Då ser du i översikten i sidolisten i vilken ordning händelserna kommer. Eller har jag förstått problemet fel? Typ "1: X kliver av bussen i --- och ingen kommer och möter. 2: X ringer Y men ingen svarar. Vet inte vart hon ska ta vägen." Det borde bli nästan som en mini-outline som är lätt att överblicka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det där är faktiskt en bra idé! Ska se om det funkar i mitt manus (har ju i dagsläget ganska långa kapitel där det händer en hel det, kanske ngt annat jag borde ändra på :P). Tack för tipset!

   Radera
 4. Det brukar väl bli lite rörigt i större redigeringsfaser, ja. Som den jag håller på med. Men jag oroar mig inte så värst över det. För det har varit rörigt ett bra tag och när jag väl tagit mig igenom det här varvet så kör jag ett till och då börjar det nog småningom sitta, alltså fler varv igenom bara tills man rätt upp alla konstigheter. Och just nu jobbar jag direkt i word, men nästa vända kommer jag att ha printat ut för att se det jag missar på skärmen.

  Och det blir bättre för varje runda. Man håller på bara. Och håller på och håller på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Okej, då ska jag försöka att skjuta undan panikkänslorna! :) Kommer inte ihåg att jag känt så här tidigare men den här gången är det ju ett "färdigt" manus som jag hugger sönder och samman och det gör nog nojjorna större. Räknar också med att det kommer bli en hel del redigeringsvändor så förhoppningsvis kan även jag rätta till alla konstigheter då! :)

   Radera
 5. Jag tänker att man nog får härda ut med det röriga ett tag och försöka komma till slutet. Sen får man läsa igenom och se om det håller eller om man spårat ur nånstans. Sen tror jag även distans är bra. När alla ändringar är gjorda tror jag det är bra om det får vila ett tag innan man läser igenom det igen för ibland sparar hjärnan en massa information som inte längre finns kvar i texten så jag tycker det är bäst om man får återupptäcka texten igen. Den blir såklart aldrig helt ny igen, men ett par månaders frånvaro kan göra stor skillnad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den där distansen ja, den är bra. Min förhoppning är att jag ska kunna ge manuset lite lagom distans under NaNoWriMo som jag ju hoppas kunna delta åtminstone delvis i, i år. Men jag har ny lektörsdeadline den 1 dec så det beror helt på hur effektiv jag kan vara nu i början. Tur att jag har haft lite lagom manusabstinens när manuset legat hos förlagen, att sitta med det ett par timmar varje dag känns just nu inte som ett problem! :)

   Radera
 6. Tänkte också på att du kan markera det nya med t ex gult, det du ska ändra med grönt, det du ska återkomma till med lila osv, då kan det gå lättare att hålla ordning. Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Färgmarkering har jag använt förr, kanske dags att testa det nu igen. Jag tror dock att det största problemet jag har är att få med alla små ledtrådar och planteringar nu när jag byter plats på scener hej vilt. Men förhoppningsvis märker jag i redigeringsvända 2 eller 7 att något fattas/ligger fel och kan ändra det då! Tack för tipset!

   Radera