tisdag 30 september 2014

Snigelläsare

För två år sedan, när jag fortfarande bloggade på skribentskan.se, skrev jag ett inlägg med rubriken Snigelskribent. Jag var precis i startgroparna av mitt skrivande och hade påbörjat den allra första versionen av Middagsmörker. Och det gick SÅ långsamt. I inlägget står det att jag skrev 1200 ord på sex timmar. SEX! Det ÄR verkligen långsamt och jag förstår att jag var frustrerad. I den takten skulle medelromanens längd på 80 000 ord ta en evighet att uppnå.

Som tur är har saker förändrats. Nu kan jag de flesta dagar skriva 1200 ord på en timme. Det är säkert inget jättetempo det heller men för mig är det helt fantastiskt. Övning har gett färdighet, halleluja! :)

Men nu skulle det här inlägget inte handla om skrivande utan om läsande. För där är saker tyvärr precis likadana som de alltid varit. Gott folk, låt mig presentera Charlotte - snigelläsaren! :)

Jag läser LÅNGSAMT. Det har jag nog alltid gjort. Jag klarar liksom inte av att hoppa över ord eller läsa halva meningar, allt ska med och det gör processen ganska så seg. Dessutom har jag en tendens att prioritera bort läsandet. Det är väl inte riktigt så illa som det låter efter som bortprioriteringen görs för att frigöra mer skrivtid, men ändå. Stephen King skriver i sin roman Att Skriva att han försöker läsa 70 böcker per år. Och jag förstår honom, för läsande hör ihop med skrivande. Men ärligt talat, 70 böcker? Det är jag inte ens i närheten av.

Förra året läste jag 15 böcker. Det har jag redan hunnit med i år och siktet är inställt på totalt 24. En förbättring, absolut, men fortfarande inget att skryta om. I en utopisk version av mitt eget liv skulle jag vilja hinna med 52 böcker på ett år, alltså en bok per vecka. Långsiktigt ska jag sträva efter att nå dit, men det kommer ta tid. Och risken är att jag isf måste säga upp mig från brödjobbet. Men ändå. Övning ger ju färdighet, var det inte så jag sa? Så jag får väl öva på att läsa helt enkelt - man kan ha det värre! :)

PS. Jag känner mig inte alls nedslagen när jag ser hur mycket mina kära bloggvänner hinner läsa. Anna har läst 124 böcker i år, hon brukar försöka hinna med 15 böcker i månaden. Det är vad jag har läst på nio... Kill me now! :)

12 kommentarer:

 1. Precis som med skrivandet så tror jag man övar upp sin läsning. Jag läser också väldigt noggrant, men jag läser mycket snabbare nu än förut. Det viktigaste är nog att fortsätta läsa och göra det i den mån man hinner, det ska ju vara njutbart, inget måste.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det har du nog rätt i! Jag får försöka öva för jag vill ju läsa mer, jag tycker att det är kul men har svårt att få tiden att räcka till.

   Radera
 2. Spana in min dåliga lästakt för året... Tittar just nu mest på tv-serier och film, ja och inte skriver jag så mycket heller att jag har det att skylla på ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, det finns mycket som lockar! Jag tittar faktiskt väldigt lite på TV nuförtiden och det är skönt. Inte för att jag tycker TV är enbart dåligt, jag älskar att se riktigt bra filmer och serier, utan för att innan tittade jag på en massa skit. Nu optimerar jag mitt TV-tittade och kollar på det jag verkligen vill se och resten av tiden gör jag annat, en bra lösning för mig! :)

   Radera
 3. Jag kan läsa supersnabbt, men oftast tycker jag mer om att inte göra det. Det känns lite som att jag jobbar när jag läser snabbt, tycker jag. Som att jag göra det för att jag måste, inte för att jag vill. Bättra att kunna skriva snabbt än läsa snabbt, tycker jag! Om man måste välja! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, det har jag inte ens tänkt på att det kan kännas som jobb om man läser fort. Jag läser långsamt på jobbet också, en massa träiga handlingar och lagtexter om brandskydd. :) Och jag håller nog med, bättre att kunna skriva snabbt om man måste välja! :)

   Radera
 4. Det är rätt normalt, vet du. Man läser i olika takt. En del läser snabbt som tusan och andra läser långsamt. Det är inte hur snabbt du läser som är det viktiga utan att du läser. Och det andra väsentliga för den som skriver är att fundera på hur något görs i det man läser. Sånt läsande tar tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är klart att vi är olika. Men ibland känner jag bara att det är så mycket jag vill läsa och som inte hinns med. Då hade det gött att läsa lite snabbare! :)

   Radera
 5. Det viktiga är inte hur mycket man läser utan vad man tar åt sig! Jag läser mycket periodvis, det beror på hur livet ser ut. Mycket på semestern och mindre under terminerna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är sant. Jag är också en periodare. På semestern, när jag spenderar den mesta tiden i en solstol, kan jag läsa 4 böcker på en vecka. I arbetsveckorna får jag vara glad med ett kapitel om dagen! :)

   Radera
 6. Guud vilken inspirerande blogg! Trillade in i den för första gången idag och slogs med en gång av vilket härligt språk du har! Nu har jag precis börjat läsa och har därför inte hunnit snappa upp så mycket om din historia, men av det lilla jag har läst verkar det som att du kommit ganska långt på stigen mot författardrömmen. Det är spännande att läsa om människor med skribentdrömmar och deras väg fram, då jag delar dessa drömmar. Det finns ingenting så givande som att vrida och vända på alla de där tankarna som far runt i huvudet, plocka ut några och måla dessa i ord. Dock har jag inte kommit lika långt som du - jag står fortfarande där i början av stigen och känner mig litegrann som Nasse i Nalle Puh; "Vad kan väl lilla jag göra?".
  Usch vad jag babblar på. Tack i alla fall för en inspirerande blogg! Jag börjar genast följa. Lycka till med allt :)
  Med vänlig hälsning, Angelica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välkommen hit Angelica! Vad kul att du gillar min blogg och mitt språk - det värmer verkligen! Jag håller med om att det är kul att läsa om andras väg mot utgivna manus, det var precis därför jag själv började blogga för drygt 2 år sedan - för att kunna ta del av den fantastiska skrivarcommunity som finns i etern. Vad härligt att du är i början av din resa, det är jättekul att kasta sig ut i det okända universum som bokskrivande innebär. Vilken genre skriver du i? Det ska bli kul att följa din resa också!

   Radera