onsdag 1 oktober 2014

NaNoWriMo i år?

Idag är det bara en månad kvar till november, eller National Novel Writing Month, som skrivnördar världen över också kallar det. Syftet med skrivmånaden är att försöka skriva en roman på 30 dagar, eller ja - målet är 50 000 ord så det kanske inte räcker till hela romanen men väl till en gedigen start.

Jag har aldrig varit med även om jag övervägt det varje år sedan jag började skriva. 2012 struntade jag i det eftersom jag precis börjat skriva och mitt skrivtempo (som ni kunde läsa om i gårdagens inlägg) var extremt långsamt. 2013 var det inte läge eftersom jag var i slutskrivarfasen med Middagsmörker och ville fokusera på det.

Men i år då? Är det äntligen dags för denna lilla skribentska att ta steget ut i det okända där knappa 1700 ord ska pressas ur fingrarna varje dag? Kanske! Det som talar för är att jag vill börja på Middagsmörkers uppföljare, det som talar emot är att jag just nu skriver om Middagsmörker med siktet inställt på en ny lektörsdeadline den 1 december. Kanske blir det en kombo. Om jag hinner skriva om hela manuset och gå igenom den minst en gång innan den 1 november kör jag full fart i två veckor och låter samtidigt Middagsmörker vila. Efter två veckor fokuserar jag på Middagsmörker igen men försöker samtidigt skriva lite grand på NaNo-projektet. Ett sådant upplägg innebär att jag sannolikt inte kommer nå målet på 50 000 ord, men tänk om jag kan nå hälften? Då är jag på G med uppföljaren och när Middagsmörker åker till lektören har jag en inslagen väg att fortsätta längs.

Tänker ni vara med? Har ni kanske rent av varit med innan? Vad era positiva och negativa erfarenheter?

18 kommentarer:

 1. Jag har varit med två gånger, klarade målet en gång men den texten blev sedan liggande. Funderar på om jag ska vara med, beror lite på var jag befinner mig i manuset.
  Jag tycker du ska prova, det är kul :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad duktigt av dig att klara målet! Det känns ju som hiskeligt mycket text att skriva på en månad! :) Jag är sugen på att prova... ska verkligen försöka få till det i år!

   Radera
 2. Jag har varit med de senaste två åren. Inte "vunnit" någon gång hittills, men har haft väldigt roligt ändå. Ser fram emot årets NaNoWriMo hur mycket som helst :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att det är duktigt att bara vara med! Som sagt, om jag testar i år kommer jag troligtvis inte klara målet m 50 000 ord - men det hade ändå varit superkul att testa!

   Radera
 3. Jag har heller aldrig varit med :) men är också lite sugen på att testa. Dock ligger det lite dumt i tiden just nu. Mina barnmanus är ju "bara" runt 30.000 ord så det skulle ju vara perfekt. Läste mitt nya påbörjade som legat ett tag (skrivit bara 5000 ord) och det kändes bra! Längtar efter att få skriva på det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oh, då kan vi testa tillsammans! Ja, det skulle ju kunna vara en perfekt grej för ditt nya manus. Vet du ungefär hur handlingen ska se ut? För det känns lite som ett måste om man inte ska fastna mitt i NaNo! :) Härligt att de första 5000 orden kändes bra, då blir man verkligen peppad att skriva vidare!

   Radera
  2. Ja, det skulle verkligen vara kul! Jag har hela storyn klar för mig faktiskt så det vore guld att få den på pränt. Dock vet jag inget om hur man räknar och registrerar sig och vilka grupper man ska vara med i och allt det där. och det känns såååå jobbigt för en oteknisk människa som jag :(

   Radera
 4. Jag deltog förra året, men lyckades bara producera 600 ord. Har lite svårt med disciplinen tyvärr ^^' Funderar på att delta i år igen så mitt manus blir klart :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Du är ju för rolig! :) Var det bara för att skrivandet blev ett måste som det inte blev mer? Ja, var med så kan vi brottas mot disciplinen tillsammans! :)

   Radera
  2. Haha, absolut! :) Ja, det kan nog stämma. Plus att jag blev lite stressad när jag inte fick ihop tillräckligt med ord.

   Radera
 5. Svar
  1. Skriver du också Stina? Isf kanske du också kan testa! Kul om vi är ett helt gäng med NaNo-nybörjare! :)

   Radera
 6. Jag funderar på att vara med lite på låtsas. Inte registrera mig nånstans, men försöka skriva 50 000 ord under november ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter som en bra idé! Jag kommer också vara med på låtsas om det blir av, fast jag kanske ändå registrerar mig bara för att testa som en erfarenhet till framtiden!

   Radera
 7. Jag var med förra året och klarade mina 50 000 ord och tyckte att det var jättekul. Jag skriver långsamt och eftertänksamt i vanliga fall, nu fick jag strunta i allt sånt och köra på, det var jättenyttigt. Även om jag nu fortsätter i den långsamma stilen vet jag att jag kan spruta ur mig ett råkapitel på ett par dagar för att sedan redigera. I år ska jag inte vara med och det är lite synd. Men jag ska ägna de två kommande månaderna åt redigering och vill inte påbörja något annat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken bra erfarenhet att du fick prova att skriva snabbt och insåg att du klarade det! Jag skulle vilja testa för att se om jag kan ha ett dagsmål som måste uppfyllas. Det låter kul med redigering, börjar du bli färdig med ditt manus?

   Radera
 8. Jag har varit med två år men i år tror jag att jag avstår. Skriver redan i vanliga fall ganska snabbt men med mitt pågående manus känns det som om jag behöver skriva långsammare snarare än snabbare. Dessutom har jag redan börjat. Lycka till hur som helst, det kommer säkert bli en spännande upplevelse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, du är verkligen en snabb skribent - minns att det var det första jag reflekterade över när jag började läsa din blogg (på den tiden tog det mig nämligen 1h att skriva 200 ord så jag var rätt så avis :P). Vad spännande att du har ett nytt manus på gång! Tack, det ska bli väldigt intressant att prova! :)

   Radera