söndag 30 november 2014

Manuset är iväg

Nu har jag äntligen skickat iväg Middagsmörker till lektör och två testläsare. En hel dag före deadline och det känns SÅ bra!

Jag har jobbat fantastiskt intensivt med omskrivningen. Det var i mitten av juli och i början av augusti som de två positiva refuseringarna innehållande konstruktiv kritik damp ner i min mailbox. Den 19:e augusti började min nya lektör läsa med förlagens kommentarer i bakhuvudet och den 1:e september fick jag hennes kommentarer. Sen ägnade jag två veckor att planera min omskrivning innan jag tog fram den stora saxen och började klippa och klistra.

Mycket i manuset har förändrats. Scener har strukits och scener har tillkommit. En karaktär har tagits bort. Antagonisten har gestaltats mer. Fantasyinslagen har blivit fler. Etcetera, etcetera. Summan av kardemumman är ett (förhoppningsvis) tätare och bättre manus som är 11 000 ord kortare än den tidigare versionen.

Nu ska jag luta mig tillbaka och invänta mina läsares svar. Kanske fortsätter jag att skriva på uppföljaren (Gryningsstjärna), kanske påbörjar jag (äntligen) novellen till Andra Världars spök-antologi. Det viktiga är att jag inte stressar, för jag har massor att göra på jobbet fram till jul och visar det sig att jag behöver använda min lediga tid till återhämtning i TV-soffan kommer jag göra precis det! :)

Vad händer med era manus just nu? Skriver ni råmanus/redigerar/väntar på lektörs- eller förlagssvar? 

21 kommentarer:

 1. Tycker absolut att du ska unna dig lite återhämtning så hårt som du har slitit! Själv inväntar jag svar från min andra testläsare och går och drar ut på att börja läsa igenom manuset... Idag kanske är dagen som jag hugger in på det :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad spännande med svar från testläsaren! Jag håller dock med, det är alltid lite segt när man ska börja en genomläsning! :)

   Radera
 2. Mitt är ute på korrekturläsning just nu - efter ett par svängar hos lektör. Hittade just nu din blogg, ska bli spännande att följa fortsättningen för dig! /Karina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Karina! Välkommen hit! Det låter som att ditt manus börjar bli färdigt - är det förlagsdags sen eller vad är din plan?

   Radera
 3. Åh vad duktig du har varit! Unna dig lite vila, det behöver man också, Det där kommer bli kanon!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man får inte underskatta vikten av vila! :P Hoppas också att det blir kanon i slutänden! :)

   Radera
 4. Bra jobbat! Själv jobbar jag igenom det sista innan jag ska skicka iväg det igen, den här gången tror jag det går till förlaget eftersom min betaläsare var så attans nöjd. Så det känns rätt fint. Och pirrigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad spännande! Är det sista delen om Mati eller? Måste kännas häftigt att avsluta serien!

   Radera
 5. Spännande!! :)

  Själv går jag igenom mitt manus och fixar till vissa småsaker innan jag ska skicka det till två testläsare. Funderar på lektör också ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan verkligen rekommendera en lektör, mitt manus är iväg för tredje gången nu och jag lär mig massor vid varje tillfälle!

   Radera
 6. Heja! Heja! :D Här skriver jag på som vanligt och har grottat ner mig i ett nytt projekt tillsammans med min illustratör. Tror inte att det kommer öka mina chanser att bli antagen av ett förlag, men det är grymt peppande :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är så coolt att du jobbar med en illustratör - bilderna är verkligen supercoola! Hoppas skrivandet går bra!

   Radera
  2. Tack så mycket! :D Ja, skrivandet flyter på rätt så bra faktiskt :)

   Radera
 7. Härlig känsla att kunna luta sig tillbaka lite grann! :)
  Jag tänkte snart ta upp redigeringen av "Mellody Looh - Flykten" igen efter att jag var med i Nanowrimo i november. Ska bli skönt att få återvända till den världen och en lite mer välkänd historia :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad spännande att jobba med uppföljaren! Hur tycker du att det arbetet är jämfört med det första manuset?

   Radera
 8. Klart att du ska vila! Det är kanske den bästa investeringen för ditt fortsatta skrivande, man får inte glömma vikten av att vila ordentligt!

  Jag är på slutspurten i att skriva klart mitt första utkast (som jag alltså hållit på med i fem år och som bitvis är väldigt redigerat...), för att det ska få åka iväg till en första testläsare efter nyår. Jag längtar så att jag kan dö efter lite respons, för att få lite hjälp med hur jag ska gå vidare. Det ska bli fantastiskt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oh, jag gillar det där med att det är den bästa investeringen för mitt fortsatta skrivande! Det känns bra att ha i bakhuvudet när jag just nu ligget i soffan och har TV-serie maraton! :)

   Ja, vad kul att du snart börjar bli redo för testläsning! Det är guld med respons och efter fem år förstår jag verkligen att du hungrar efter respons! Hoppas du får en massa bra och konstruktiva kommentarer att arbeta vidare med!

   Radera
 9. Njut av livet och slappa lite inför helgerna. Gläds åt en e-novell på www.ensidatill.nu och en på www.melkerforlag.se. Jag har skickat in mitt manus och väntar på svar. Några har kommit och dom har jag tänt i kakelugnen med...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Will do! :) Vad kul att du har två e-noveller ute - Grattis! Hoppas du får positiva besked från förlagen - ska hålla tummarna!

   Radera