tisdag 11 november 2014

Snittar 1000

Sorry för en lite lagom creepy bloggrubrik! :)

Det jag menade var att jag so far lyckats skiva 1000 ord per dag i mitt NaNo-manus. Det är bättre än väntat! De 11000 ord jag fått ihop så här långt täcker nästan de fyra första kapitlen. Det är jättekul att vara igång, samtidigt inser jag redan att jag måste ändra en del saker jag skrivit för att få ihop plotten. Främst rör det saker jag inte tänkt på och som dykt upp under skrivprocessen och som jag nu känner måste komma med. Som en liten pojk-ande som fastnat mellan vår värld och andevärlden. Honom slängde jag in i en mörk korridor på ren impuls och nu inser jag att min huvudkaraktär nog kan få nytta av honom i framtiden. Alltså måste jag ge honom ett syfte, en bakgrund och en lagom stor plott.

Redigeringen är det dessvärre stiltje med. Efter övertidsarbete (som det blev även idag) är det helt enkelt lättare att skriva 1000 NaNo-ord än att föra in korr i Middagsmörker-manuset. Det känns dock okej eftersom jag har gott om ledig tid i helgen och då ska fokusera på redigeringen istället. För mig funkar redigering bäst i stora sjok medan skrivande går att göra i kortare bitar.

Hur funkar ni i olika delar av skrivprocessen? Vad tycker ni är roligast och vad måste ni tvinga er till för att få klart?

4 kommentarer:

 1. Samma för mig, redigering kräver mer koncentration och mer tid. Råmanus går att få ur sig på kortare stunder.

  SvaraRadera
 2. Skriva i början när allt är möjligt är definitivt roligast. Redigera första vändan när man låtit allt för mycket vara möjligt är värst. Och om man ändrar nåt stort i slutet i den första redigeringen så får man göra om allt igen och det är värre än värst. Men nödvändigt.

  SvaraRadera
 3. Håller med. När jag skriver flyter det på o då behöver jag sällan tvinga mig. Däremot när det närmar sig redigering blir det genast lite tyngre...

  SvaraRadera
 4. Jag tänker alltid att jag gillar redigering allra bäst. Och delvis kanske det är så. Men det är också så att jag ju aldrig skrivit färdigt ett helt manus och sedan redigerat det helt genomtänkt, utan bara små-ninja-redigerar de delar av manuset som är klara. Det är nog inte helt samma sak. Och det ÄR ju också fantastiskt roligt att skriva nytt - så länge det är de roligaste bitarna. Jag tror helt enkelt att de båda olika faserna har sina båda för- och nackdelar. Kanske att man längtar mest efter det som man inte gör för tillfället, det där med det grönaste gräset som sällan är på ens egen gräsmatta....

  SvaraRadera