söndag 9 november 2014

Vilken helg!

Det är söndag kväll och en fantastisk helg är till ända. Ibland önskar jag att helgerna vore dubbelt så långa. Det är så härligt med jobbfria dagar eftersom man hinner med så mycket. Det går liksom att skriva, redigera, socialisera och vila på en och samma dag!

Den här helgen har jag umgåtts med min man, firat svärfars födelsedag, ridit en långtur i skogen, fört in papperskorr för 12 kapitel och nått över 10 000 ord i mitt NaNo-manus.

Just det sista är jag nog allra mest stolt över. När jag började skriva på Middagsmörker för 2,5 år sedan tog det betydligt längre tid att skriva 10 000 ord. Faktum är att det tog mig exakt tre månader! Visst hade jag en helt annan utmaning då. Världen var ny och varje detalj krävde fundering. Nu har världen funnits inom mig så länge att detaljerna kommer av sig själv. Språket var också ett problem. Jag hade inte skrivit skönlitterärt på över tolv år och varenda mening satt långt inne. Nu flyger meningarna ur mig och de som inte håller måttet ryker istället i redigeringen.

Men ändå. 10 000 ord på 9 dagar är definitivt ett rekord för mig. Varje skrivpass har varit roligt och jag känner en trygghet i att plotten till stor del redan är bestämd även om det naturligtvis tillkommer ändringar här och där. 

Nu ska jag avsluta denna härliga helg med filmmys i soffan. Imorgon börjar vardagen igen och problematiken med att arbeta med flera manus samtidigt blir åter påtaglig. Men skam den som ger sig. Vila kan jag göra i december (eller faktiskt redan 21 november när jag åker till Dublin!).

Jag och min kompanjon Signe på dagens uteritt!

10 kommentarer:

 1. Signe ser ut att njuta av turen, härligt. Det var länge sedan jag red men det är roligt som tusan. Ett bra sätt att rensa hjärnan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur! Ändå hade hon ett klumpigt kylskåp på ryggen! :) Jag rider sällan nuförtiden men jag håller med - det är ett ypperligt sätt att rensa hjärnan! :)

   Radera
 2. Du har hunnit med mängder på en helg. Bra det. För veckorna tenderar ju att vara lite knepigare att få tiden att tänja sig i rätt riktning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För mig är veckorna just nu katastrofala (iaf när det kommer att få till skrivtid). Övertidsarbete är aldrig bra, särskilt inte när man kör både NaNo och redigerar. Men jag försöker tuffa på i lagom långsam takt så att jag får göra det roliga utan att slita ut mig själv!

   Radera
 3. Jag älskar också helger. Men just nu önskar jag att helgerna innehöll färre sociala grejer och 0 fester. Känns som att det alltid är dags att ge sig iväg när man är som bäst inne i manuset.. Kanske helt enkelt bara får börja skriva tidigare på dagarna :)
  /Heléne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, det är bara skrivarfolk som känner så och jag känner så igen mig! :P

   Radera
 4. Vilken härlig utveckling, från 3 mån till 9 dagar, det är ju fantastiskt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur, inte så illa pinkat om jag får säga det själv! :)

   Radera
 5. Du är verkligen värd att ta en skriv-vilo-dag efter en sådan prestation. Bra jobbat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Carola! Det var riktigt skönt att slappa en hel kväll!

   Radera