måndag 15 december 2014

Lektörens kommentarer - andra vändan

Idag damp kommentarerna ner från min andra lektörsvända. Nervös och pirrig öppnade jag dokumentet och jag blev inte besviken den här gången heller. Återigen har hon gjort ett fantastiskt jobb! Bedömt de ändringar jag gjort och tittat på delar som blivit mer synliga nu när dramaturgin funkar bättre. Och jag är på rätt spår! Berömmet får mig att sväva på moln och nu börjar det verkligen kännas som om Middagsmörker faktiskt skulle kunna bli en bok i framtiden!

Hon skriver bland annat:

Du har gjort ett fantastiskt jobb och det märks att du förstått och också i hög grad realiserat mina förslag och tankar.

... här tycker jag att man börjar urskilja vilket storartat ungdomsboksmanus detta är på väg att bli.

Att göra om det historiska till scener är så himla bra ...

Språkligt är det väldigt välskrivet så jag har inte så mycket att komma med.

Naturligtvis har jag också fått lite punkter att jobba med men jämfört med förra vändan känns det mest som finlir. Det jag ska göra är:

- Vässa inledningen ytterligare
- Särskilja mina två antagonister (nu kan man tro att de har samma mål)
- Förtydliga min huvudpersons drivkrafter i manusets mittparti
- Utveckla mina bikaraktärer (högg bort mycket av deras bakgrundshistorier i förra rundan och   behöver lägga tillbaka lite av informationen, dock betydligt mer kortfattat)
- Ta bort lite pladder i slutet
- Redigera bort mer onödigt redogörande/förklarande (har uppenbarligen en förkärlek för sånt)

Det låter väl inte så jobbigt? :) Nu ska jag bara invänta min sista testläsares kommentarer innan jag sammanställer allt och sätter upp en plan för att genomföra förändringarna. Att skicka manuset i januari/februari känns faktiskt inte helt omöjligt! Tjohoooo!!!

För er som undrar använder jag Jenny Bäfving som lektör. Jag tycker personligen att hon är helt fantastisk och rekommenderar henne verkligen. Om ni har några frågor om henne som lektör får ni gärna maila, min mailadress ligger under fliken Om mig.

20 kommentarer:

 1. Åh vad kul med fina kommentarer! :) Ska bli spännande att få läsa slutresultatet en dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jättekul! Man blir verkligen peppad att jobba vidare! :)

   Radera
 2. Vvad roligt, det låter ju kanonbra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, eller hur! Nu är det bara att börja redigera igen! Version 12 - here I come! :D

   Radera
 3. Svar
  1. Visst är det! Ska göra mitt bästa! :P

   Radera
 4. Härliga kommentarer, jag förstår att det känns bra :) Kämpa på, nära nu!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det känns hur bra som helst! Will do! :P

   Radera
 5. Låter ju som pice of cake...haha. Givetvis ett jättejobb, men med dom positiva vibbarna i ryggen flyger du fram över tangenterna!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, eller hur! Men jag vill så gärna bli klar nu att det bara är att kavla upp ärmarna och köra!

   Radera
 6. Precis. Det där klarar du lätt till januari/februari. Vilken bra julklapp!

  SvaraRadera
 7. Wow, vilken härlig feedback!!! Jag kan intyga att Jenny är suverän och jag kommer använda hennes lektörstjänst igen i februari om manuset refuseras av agenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Visst är hon grym, så glad att du tipsade om henne! Åh, jag hoppas att agenten säger ja, men annars låter det som en bra plan!

   Radera
 8. Underbart!

  Jag tittade in på Jennys sida och hon verkar ju väldigt seriös och bra. Jag gillade särskilt det hon skrev om att hon vill skapa en personlig relation till varje klient, det känns på något sätt mycket tryggare med en lektör som har den inställningen. Det är ju långt kvar för mig tills det är dags att skicka text till en lektör, men jag tror på att planera saker långt i förväg....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker verkligen hon är seriös! Jag har använt en annan lektör tidigare men Jenny är överlägset bäst. Klart man ska planera i förväg, det är ju det som är kul och som gör att man orkar pressa vidare i svackorna!

   Radera
 9. Härligt! Vad kul med så fina kommentarer :-) Håller tummarna att allt flyter på som en dans nu med färdigställandet.
  För egen del funderar jag starkt på att anlita Jenny till mitt nästa manus!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jättekul! :P Tack för tummarna, målet känns så nära nu och jag hoppas kan använda den känslan som lite extra bränsle för att bli klar!

   Radera