lördag 13 december 2014

Skrivarträff på biblioteket

Jag har tidigare skrivit om Malmö Stadsbiblioteks fantastiska utbud av kurser och underhållning och igår kom jag för första gången iväg på deras månatliga skrivträff.

Trots att stormen Alexander drog in över Skåne var vi fem glada amatörer och en ledare från biblioteket på plats. Träffens tema var noveller och till min stora glädje insåg jag snart att en av de andra deltagarna var Tora Greve - en av mina antologi-kollegor (eller vad det nu kan tänkas kallas). Det var jättekul att träffa henne "live"! :)

Träffen började med att vi presenterade oss själva och vårt skrivande och det var intressant hur olika erfarenheter och ambitioner vi alla hade. Sedan höll ledaren en kort, teoretisk genomgång av novellskrivande innan vi värmde upp med en tre minuters skrivövning. Övningen gick ut på att vi alla fick samma inledningsmening och sedan skulle vi skriva fritt i tre minuter. Min text hittar ni lite längre ner!

Efter övningen fick vi prova på att skriva novell i ca en timme. Jag passade på att skriva en till Kalla Kulors novelltävling. Resultatet blev sådär (mina första utkast är sällan särskilt snygga) men efter lite filande igår kväll börjar det se riktigt skapligt ut! :) Den sista kvarten hade vi genomgång och alla berättade kort om novellerna de skrivit - det var riktigt inspirerande att höra vad de andra hunnit tänka ut på bara en liten timme.

Jag har aldrig gått en skrivkurs och aldrig gjort några skrivövningar så skrivträffen var verkligen en inspirerande upplevelse. Bara att få prata skrivande med andra var underbart och jag kommer definitivt vara med nästa gång. Är det inte fantastiskt att biblioteket anordnar detta helt gratis? Svenska bibliotek rockar!

Om någon är nyfiken på hur mina första utkast kan se ut får ni ett litet smakprov här - varsågoda att läsa min helt oredigerade treminuterstext (skratta inte! :P):

- - - - -

Det låg en liten skatt nedgrävd någonstans i sandlådan. Albin stirrande på havet av finfördelad sten. Det kändes omöjligt att ta sig an. Kullar, dalar, hålor. Sand och sten överallt. Och en skatt. En skatt som Albin väldigt gärna ville ha.

Han satte sig på huk. Overallen prasslade av rörelsen och tyget korvade sig vid knäna. Om han bara visste var han skulle börja. I hörnet? I mitten? Kanske lite vid sidan? Han suckade. I det här tempot skulle skatten aldrig bli hans.

Men så såg han det. En liten skiftning i grushögen. Ett tecken att gruset hade flyttats. Det var mörkare, kanske blötare. Han tvekade inte utan kastade sig fram med hink och spade i högsta hugg.

Gruset yrde runt honom när han började gräva. 

- - - - -

8 kommentarer:

 1. Biblioteken är guld värda. Fler borde upptäcka deras fördelar. Skrivträffar verkar vara intressant och kul. Det ska jag föreslå för vårat bibliotek. Det är alltid kul att träffa skrivande människor på hemmaplan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur, jag är så glad att jag äntligen tagit mig för att använda biblioteken lite mer! Ja, gör det - det finns säkert ett stort intresse!

   Radera
 2. vad härligt det låter! Blir så glad över bibliotek som hittar på olika sätt att få folk att mötas kring läsande och skrivandet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var härligt! Jag som nästan aldrig får prata skrivande "live"! Är riktigt imponerad av Malmö Stadsbliotek, det har massor mer roligheter som händer. Nästa år ska jag bli ännu bättre på att delta! :)

   Radera
 3. Åh, tänk om biblioteken här runt mig kunde hitta på något sånt.
  Jättebra text som väcker nyfikenhet med bara de få raderna! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får föreslå det för ditt bibliotek! Tjejen som startade gruppen i Malmö jobbar på biblioteket och skriver själv, det finns säkert liknande på alla bibliotek! :)

   Radera
 4. Det låter verkligen underbart! Ja, jag får genast en känsla av att jag vill kolla om vårt bibliotek skulle kunna göra något sådant...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, kolla! Jag grämer mig nästan att jag inte gjort det tidigare! :P

   Radera