torsdag 22 januari 2015

Poddprat

Det är inte så länge sedan jag upptäckte fenomenet podd men nu gör jag mitt bästa för att lyssna ikapp. Favoritpoddarna behandlar naturligtvis skrivande och just nu har jag tre olika som jag följer: Författarpodden med Agnes Hellström och Frida Skybäck, Deckarpodden med Sofie Sarenbrandt och Emelie Schepp och Fanastisk podd med en hel hög av fanastikförfattare i Sverige och Finland.

Allra bäst är Författarpodden eftersom Frida och Agnes är så strukturerade och alltid når temats mål i varje avsnitt, men Deckarpodden kommer strax efter men sin humor. Fantastisk podd är ämnesmässigt såklart den som ligger mig närmast om hjärtat eftersom jag också skriver fantasy men jag har lite svårt med att de är så många talare i varje avsnitt. I Stockholmsgruppen är de fem stycken och även om det är jätteintressant med många åsikter och infallsvinklar glömmer jag bort vem av rösterna som är vem och då blir det svårt att lyssna. Därför gillar jag Malmögruppen bäst. De är tre och alla prata mitt modersmål (skånska! :P).

Lyssnar ni på skrivarpoddar? Vilka är era favoriter? Dela gärna med er av era tips!


17 kommentarer:

 1. Det är just de här jag brukar lyssna på! Gillar också författarpodden bäst, tycker de tar upp många ämnen som är intressant för aspirerande författare. Har tyvärr inga fler tips till dig... Men kul att veta att vi lyssnar på samma poddar, är annars urusel att lyssna på podcasts.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja vad kul att vi lyssnar på båda! Om någon av oss hittar ngt nytt får vi dela med oss! :)

   Radera
 2. Är smått besatt av poddar, ska kolla in de du skriver om :) Gillar även Writing Excuses, riktigt underhållande och intressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Writing Excuses måste jag spana in! Jag har hört Dan Wells nämna det i sina föreläsningar men sen helt glömt bort det. Tack för tipset!

   Radera
 3. Jag lyssnar också på Deckarpodden och Författarpodden, lyssnar även på Värvet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Värver har jag missat - verkar ju vara flera riktigt spännande personer som intervjuas. Jag ska definitivt provlyssna! Tack för tipset!

   Radera
 4. Jag kan förstå att du tycker det är rörigt med Fantastikpodden och alla olika röster men ämnena (och genren givetvis) är ofta väldigt intressanta. Författarpodden är också bra och lyfter bra frågor som en novis som jag inte kan ett skvatt om. Sedan finns det också några engelska som är bra men om du vill ha tips på en annan svensk podd så har du Skrivarpodden. Det var den som hade ett bra avsnitt där de intervjuade en litterär agent.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag lyssnar oftast samtidigt som jag gör ngt annat, det är säkert därför som jag får problem att hålla koll när de är fler som talar. Skrivarpodden ska jag spana in, vill också veta mer om agenter! :) Tack för tipset!

   Radera
 5. Jag har inte alls fastnat för det där med poddar. Har försökt med ett par-tre stycken olika och orkade inte lyssna längre än någon minut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man är ju olika! Jag brukar lyssna när jag gör något annat, som när jag tar en långpromenad med hunden eller kör till et möte. Att bara sitta rakt upp och ned och lyssna hade inte funkat för mig! :)

   Radera
 6. Har inte lyssnat på någon podd än, tiden finns inte, men dom är säkert både bra och inspirerande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att få tiden att räcka till är alltid svårt och du verkar redan ha massor med bollar i luften, Pia! :) Jag brukar lyssna när jag går med hunden - den kanske kan funka för dig också?

   Radera
 7. Jag lyssnar också på författarpodden och deckarpodden. Gillar båda!

  SvaraRadera
 8. Kör samma tre som du, men ligger långt efter på Fantastisk podd. Deckarpodden brukar jag skratta mycket åt, men jag har börjat tröttna lite på att resonemangen avbryts och på att de tar så ojämnt med plats.

  Skrivarpodden har jag inte testat, men den står på min lista :-)

  Blir också lätt distraherad när jag gör annat medan jag lyssnar. Tycker det är perfekt att lyssna när jag gått och lagt mig, i stället för att läsa eller surfa. Somnar jag mitt i ett avsnitt är det bara att lyssna om en annan dag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, vad kul att du också stör dig på att deckarpodderskorna tar olika mkt plats. Jag tänkte inte på det i början men nu har jag lyssnat ganska så intensivt och det börjar bli extremt märkbart. Jag vill ju höra mer vad Emelie säger - hon är ju skitcool! :P

   Radera
 9. Hej! Kerstin här, som driver skrivarpodden. Kul att du hittat poddformatet! Jag har knarkat poddar ett gäng år nu, och tänker inte ta tag i mitt missbruk på väldigt länge!
  Om du letar efter tunga berättartekniska poddar så rekommenderar jag "the writingshow" (tyvärr slutat sända, men har ett fint arkiv), Narrative breakdown (har glidit över mot film/dataspel men de tidiga avsnitten har fokus på litteratur)
  Om du är mer intresserad av att läsa och författarintervjuer finns "Bibliotekspodden Solen", Bokhoras "bokpodden", "Bokväsen", "Allt vi säger är sant", "The Literary Salon", "The guardian Books podcast" och "Lundströms bokradio"
  Om du är mer intresserad av författarsnack: "piratförlaget" (har slutat sända), "kobo writing life", "podd on demand", "the creative penn"
  Om du vill ha inspiration till skrivandet så är mina tips: "lite passe", "Staden", "Den blå hästen", "Verkligheten i P3", "P3 Dokumentär", "Allvarligt talat" och "Filosofiska rummet". Hoppas att du hittar något du gillar! Om du har några tips så får är jag mycket intresserad! skrivarpodden med kontaktdetaljer finns på facebook. God lyssningslycka!'
  /Kerstin

  SvaraRadera