måndag 26 januari 2015

Sämre och sämre?

Ju längre in i manuset jag redigerar desto mer krävande blir redigeringsarbetet. Dels beror det på att det är här de större förändringarna kommer, dels beror det på att texten helt enkelt är sämre.

Ända sedan jag började skriva på Middagsmörker har inledningskapitlen varit de bästa och slutavsnitten de sämsta (rent språkligt alltså). Jag vet vad det beror på. Manusets första delar har redigerats och omarbetats enormt många fler gånger än de senare. Dessutom inser jag, om jag rannsakar mig själv, att diverse deadlines gjort att jag fått öka tempot under redigeringen vilket oftast påverkar den sista delen negativt.

Idag påbörjade jag redigeringen av kapitel 16 och det är SÅ DÅLIGT! Dialogen är dålig, gestaltningen är dålig, språket är dåligt. Efter fyra timmars arbete har jag inte ens kommit igenom hälften utan får fortsätta att göra om, göra rätt imorgon

Kvarvarande kapitel håller varierande kvalité. Kapitel 17, 18 och 19 är okej men ska ändras en del storymässigt. Kapitel 20 är bra (tack och lov!) och kapitel 21 är minst lika kasst som kapitel 16.

Jag har funderat på hur jag ska arbeta för att förhindra den här typen av kvalitetsförsämring i framtiden och inser att jag nog borde köra vissa redigeringsrundor bakifrån. Jag redigerar alltid kronologiskt och även om det ger fin överblick över storyn så känns det som om energi, tid och motivation alltid börjar tryta när man närmar sig slutet.

Har ni några andra tips på hur jag kan redigera för att få en jämnare kvalité i manuset? Hur gör ni själva?

5 kommentarer:

 1. Njäe. Jag tror att man snarast får köra så många redigeringsrundor som det behövs för att alla delar ska vara bra. Dvs. om orken tryter mot slutet så jobba igenom bara och låt vila lite innan du kör en omgång till. Så skulle jag göra. Ända tills det är så pass att det inte finns ett kapitel som är sämre. Redigering är hårt jobb, man får bara hålla på. Jag gör i och för sig gärna en baklängesläsning också, men bara för att kolla språk.

  SvaraRadera
 2. Jag känner igen mig, kvalitén har definitivt en tendens att blir sämre desto längre in i manuset man kommer. Själv tror jag att det hade varit en bra idé att börja läsa manuset bakifrån eller att skjuta fram "deadline" så att man får tid till att jobba lika noggrant med slutet som i början. Hoppas du får rätt på det :)

  SvaraRadera
 3. De första kapitlen tenderar ju att omarbetas, finslipas, putsas extra mycket. Iaf för mig. Kanske ska man börja från mitten ibland. Heja dig!

  SvaraRadera
 4. När jag väl kommit igång med redigeringen försöker jag jobba med den varje dag så det inte blir något uppehåll. Rädd att tappa flytet.

  SvaraRadera
 5. Jag redigerade faktiskt min följetong baklänges. Början hade sämre flyt och varje gång jag skulle börja från början så blev jag så TRÖTT. Till slut började jag med del 7 där jag skrivit igång mig språkligt och sen fortsatte jag med del 6 och så vidare. När jag väl var framme vid den tråkiga början så gick det av bara farten :)

  SvaraRadera