fredag 2 januari 2015

Skrivmål 2015

Andra dagen på nya året och det är hög tid att sammanfatta de skrivmål jag har satt upp för mig själv inför det nya året. Det jag hoppas göra under 2015 är att:

* Staka ut framtiden för Middagsmörker oavsett om det betyder förlagskontrakt eller beslut om egenutgivning
* Skriva råmanus till mitt och min brors gemensamma romanprojekt Getto
* Skriva råmanus till Middagsmörkers uppföljare Gryningsstjärna (12 000 ord skrev jag i november under NaNoWriMo)

Allra mest spännande känns såklart den första punkten! Efter 2,5 års hårt arbete med manuset är det verkligen dags att bestämma vad dess framtid ska bli. I slutet av januari åker manuset iväg till en hög större och medelstora förlag, sen är backupplanen några mindre förlag, hybridförlag och egenutgivning. Det viktiga är att jag i år bestämmer hur manuset ska ges ut.

De andra två punkterna är både roliga och skrämmande. Två manus på ett och samma år? Jag som skrivit ett manus på 2,5 år... Varför, undrar ni säkert? Jo, för att jag vill! :) Getto är redo för skrivstart och det är utan konkurrens den mest välförberedda text jag någonsin skrivit. Jag och min bror har en exakt plan för vad som kommer hända i varje kapitel och det "enda" jag nu ska göra är att utveckla planen till text. Eftersom vi lagt så mycket tid under förra året på planeringen vill jag inte skjuta upp projektet utan börjar skriva som planerat på måndag 5:e januari. Men. Om Middagsmörker ges ut vill jag inte släpa allt för mycket med uppföljaren. Det är nu jag har storyn och tonen färsk i huvudet och jag vet ungefär vad jag vill ska hända i Gryningsstjärna. Min stora skräck är annars att Middagsmörker får förlagskontrakt och när förlaget undrar hur det blir med uppföljaren sitter jag med 12 000 ord skrivna och inte en susning om hur jag ska komma vidare. :)

Är det rimligt? Kanske, kanske inte. Jag måste inte skriva två råmanus i år men jag tänker försöka. Går det är det fantastiskt och går det inte har jag garanterat ändå kommit längre än jag gjort om jag inte försökt!

Lycka till med era mål and may the writing force be with you under hela 2015!

14 kommentarer:

 1. Bra mål, jag håller tummarna för att Middagsmörker hittar ett förlag!

  SvaraRadera
 2. Det kommer att bli ett spännande år! :)

  SvaraRadera
 3. Det låter otroligt spännande, och som vanligt (i ditt fall alltså) väldigt ambitiöst :) Jag tror inte det är fel att sätta höga mål, så länge man hela tiden känner efter hur man mår och inte pressar sig i onödan bara för att man vill lyckas. Precis som du säger: om det går är det fantastiskt, och om det inte går så kommer du har kommit en bra bit på vägen. Lycka till!

  /Linda

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, (över)ambitiösa mål är ju lite min grej känns det som! Men du har helt rätt, målens syfte är bara att vara peppande och absolut inte stressande. Känner jag mig det minsta lilla negativt påverkad av dem kommer jag släppa dem helt! Tack!

   Radera
 4. Härliga mål, jag håller tummarna!

  SvaraRadera
 5. Du har haft ett bra 2014 med fin kritik från flera håll och 2015 kan bara bli hur bra som helst. Jag håller tummarna för Middagsmörker när det skickas ut till förlagen och önskar dig ett stort lycka till med skrivaråret 2015!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Carola, jag behöver verkligen dina tummar! Det känns både härligt och läskigt att 2015 är året då Middagsmörkers framtid avgörs! Jag håller tummarna för ditt manus också, tänk så bli vi förlagskompisar - eller egenutgivarkollegor! :)

   Radera
 6. Åh vad spännande att skicka till förlag! Hoppas att något trevligt nappar! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det ska bli riktigt kul att få ut manuset på en andra runda! Sen hade det inte varit fel att få en riktigt stor fisk på kroken... :)

   Radera
 7. Jag håller på med en bok som jag hoppas kunna skicka iväg till några förlag innan sommaren.
  Hoppas att någon nappar på din bok :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad spännande Stina! Vad skriver du för genre? Hoppas både du och jag får napp! :)

   Radera