torsdag 19 februari 2015

Femtio nyanser av åsikter

Igår kväll läste jag äntligen ut Fifty shades of Grey, eller Femtio nyanser av honom som den svenska översättningen heter. Känslorna under läsningen har varit blandade och ibland har det krävts ren vilja för att komma vidare i texten. Jag visste redan från början att jag skulle ha svårt för storyn eftersom jag hade väldigt svårt för Twilight-böckerna, mycket beroende på relationen mellan Bella och Edvard som jag inte alls förstår mig på. Att jag inte alls gillade Anastasias och Christians förhållande var alltså inte en högoddsare. Men. Att bara säga rakt upp och ner att jag tycker att boken är dålig hade dock varit lögn. Den är inte bara dålig samtidigt som den är långt ifrån bara bra. Mina åsikter om boken glider runt i en gråskala, en gråskala med femtio nyanser! :)

Negativt
- Jag tycker att boken är ganska så dåligt skriven. Gestaltningen är dålig, språket är på sina ställen bedrövligt och dramaturgin blir osynlig mellan alla sexscener.
- Romansen mellan huvudpersonerna är helt oförståelig för mig, och då menar jag inte bara att jag själv aldrig hade velat träffa en man som Christian. Boken får mig aldrig att förstå varför Ana vill det heller. Han är bra i sängen, visst, men när de inte spenderar tid i sänghalmen vill hon antingen ligga med honom eller så är hon rädd för honom - gärna med intervaller som är så korta att man blir snurrig i huvudet.
- Slutet är helt orimligt. Hon följer honom som en kärlekskrank hundvalp utan egen vilja tills det bara är några sidor kvar och DÅ, helt plötsligt, kommer hon på att hon nog ändå inte kan ge Christian det han vill ha trots allt och dumpar honom. Jag hade behövt en hel del mer känslomässig plantering tidigare för att det skulle funka.
- Bokens tredje största roll - Anastasias inre gudinna - funkar inte alls för mig. Det känns som om författaren har tagit the easy way out när hon ville beskriva Ana:s känslomässiga osäkerhet och jag blir mest bara irriterad när gudinnan gör segergester och räcker ut tungan.

Positivt
- Storyn berör mig uppenbarligen för jag har tänkt massor på boken under tiden jag läst.
- Hur irriterad jag än varit under läsning och hur dåligt jag än tyckte slutet var så funderar jag ärligt på att läsa tvåan. Författaren har uppenbarligen fångat mitt intresse.
- Det ÄR en intressant konflikt; den rika men trasiga mannen som håller känslorna borta med BDSM och den oerfarna men ändå självständiga kvinnan som faller för honom. Jag önskar bara att det hade gjorts på ett snyggare sätt.

Uppenbarligen finns det väldigt många som har helt andra åsikter om boken än jag. Den har sålts i 100 miljoner ex och blivit Hollywood-film och det är bara att lufta på hatten i beundran för EL James. Jag inser också att jag kanske inte hade tyckt att boken var så bedrövligt skriven om jag inte hade skrivit själv, även om jag länge försökt förneka att min läsupplevelse förändrats sedan jag började skriva så får jag nog inse att den faktiskt har gjort det. Innan jag började skriva hade jag ingen aning om vad varken gestaltning eller dramaturgi var, gillade jag en bok så gjorde jag. Kanske hade jag gillat Fifty shades mer om jag läst den för tre år sedan?

Har ni läst boken? Vad tyckte ni? Och ska ni se filmen? Det ska jag utan tvekan! :)

Fifty shades of Grey

14 kommentarer:

 1. Jag har läst de två första böckerna (sedan tröttnade jag och har ännu inte plockat upp den tredje) och ska se filmen imorgon. Förutom att 50 nyanser är lik Twilight till handlingen så hade jag även liknande läsupplevelse av de böckerna. Jag hade hört en del om dem, men hade själv noll förväntningar när jag började läsa. Man kan säga vad man vill om språket, men jag sögs genast in i historierna och ville inte sluta läsa. Det fanns något som fängslade och fascinerade och som höll mig kvar till sista sidan. Det jag störde mig mest på var den där inre gudinnan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att många sugs in i historien, det är nog det som gör boken så omtyckt! Haha, härligt att veta att det finns fler som ogillar Anas inre gudinna! :P

   Radera
 2. Har inte läst den men kompisar som gjort det säger också att den är dåligt skriven. Men, sex säljer uppenbarligen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, sexet är nog definitivt en avgörande faktor för bokens framgång och särskilt typen av sexuell relation som växer fram mellan de två huvudkaraktärerna.

   Radera
 3. Det är helt klart en bok som väcker många åsikter. Jag håller med dig om att den egentligen är bedrövlig skriven men ändå läste jag vidare. Den lever på något sätt på sin succé och det är verkligen beundransvärt hur EL James har lyckats, läste någonstans att hon tjänade 110milj på 6mån... helt galet egentligen! Vill oxå tjäna 110 milj ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst är EL James cool! Jag hade kunnat nöja mig med en mille på 6 mån, vill ju inte kräva för mkt! :P

   Radera
 4. Jag snabbläste de första trettio sidorna och kom fram till ungefär samma sak som du: bedrövligt språk, bedrövlig gestaltning. Och eftersom jag inte är särskilt förtjust i "utskrivet" sex i böcker, skulle jag bara ha läst vidare om jag fått ganska mycket betalt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gillar man inte utskrivet sex så blir det inte så mycket kvar av boken! :) Jag har kompisar som säger att storyn blir bättre i uppföljarna men jag vet inte om jag orkar ta reda på om det stämmer! :)

   Radera
 5. Nix, har inte läst och kommer heller inte att läsa. Inte sugen, faktiskt. Kanske för att jag överhört vissa diskussioner av kvinnor som läst och gillat så till den milda grad och jag kände mig så långt ifrån allt vad de sa att jag fick rysningar. Kan vara därför.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läste den mest för att försöka förstå den hype som boken genererat och för att kunna ha en underbyggd åsikt om den. Men det sagt så är det nog inte alls min typ av bok, när jag vill läsa romantik vill jag ha det mer klassiska stuket som Jane Austen och liknande! :)

   Radera
 6. Jag har lyssnat igenom första boken som ljudbok nu igen (läste alla tre för något år sedan) och det jag stör mig mest på är att den är så lik Twilight. Då tänker jag främst på karaktärerna. Ana är rätt lik Bella, Christian påminner om Edward, Christian är adopterad av rika föräldrar och har adoptivsyskon, Christians syster är rätt lik Alice, Anas föräldrar är skilda och Anas mamma har en ny man som hon bor med långt därifrån.. Fanns säkert fler likheter som jag tänkte på när jag läste men det störde mig något så maximalt, just för att jag läste Twilight först och vet att James inspirerats väldigt mycket av Twilight.. Är kanske en löjlig sak att störa sig på men så kände jag i alla fall x)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Just det ja. "Jose" (minns inte hur hans namn stavas?) är ju rätt lik Jacob också, haha ;) Och hennes pappa är lika tillbakadragen som Bellas. x)

   Radera
  3. Jag tyckte också att likheten störde - särskilt eftersom jag inte ens gillar Twilight så mycket. Men jag var förberedd på det eftersom jag visste att boken var skriven som fanfiction redan innan jag började läsa.

   Radera