måndag 9 februari 2015

Riddar Kato vs. Sauron

I förrgår läste jag klart Mio min Mio. En riktigt mysig barnbok som gav flashbacks från barndomen. Det är en fin berättelse om mod och vänskap och jag känner igen den. Men inte bara för att jag läst den förut utan för att jag läst en helt annan historia. Den som heter Sagan om Ringen.

Låt mig beskriva handlingen:

Två pojkar/två hobbitar ger sig ut för att rädda världen mot ondskan. De reser till ondskans borg/torn för att möta Riddar Kato/Sauron. På sin väg reser de genom skog, lever på magisk bröd och använder sig av osynlighetsmantlar för att komma undan Katos spejare/Saurons orcher. Tillslut besegrar de ondskan genom att förstöra Katos hjärta av sten/Saurons ring.

Jag gissar att jag är långt ifrån den första som har lagt märke till denna liknelse och anledningen att jag ens började tänka på det var när jag läste nedanstående mening:

På andra sidan sjön, på den allra högsta klippan, låg en stor, svart borg. Det lyste ur ett enda fönster. Det liknande ett ont öga, det där fönstret, ett rött och hemskt och förfärligt öga som stirrade ut i natten och ville oss illa.

Riddar Katos borg tecknad i Mio min Mio

Hur kommer det sig att böckerna är så lika? De är utgivna samma år men Tolkien började skriva långt tidigare än Astrid. Kan hon ha känt till hans historia eller är det bara en slump att de båda fått med samma, inte helt ovanliga fantasyinslag? Vad tror du? Och känner du till fler Astrid Lindgren böcker som har tvillinghistorier skrivna av andra författare?

4 kommentarer:

 1. Beror väl rätt mycket på att berättelser gärna bygger på olika andra äldre muntliga berättelser. Och att allt egentligen är skrivet. Att man alltid på nåt vis talar också med de andra berättelserna. Så litteratur är ett samtal med annan litteratur. Vilket gör att just såna där likheter är spännande. Att det ligger i de två författarnas samtid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att du har helt rätt, men visst är det extra kul när liknande historier kommer samtidigt från olika håll? Som när Armageddon och Deep Impact kom på bio nästan samtidigt. Great minds think alike - typ! :)

   Radera
 2. Jag tror som Mia att allt egentligen är skrivet och att det bara går runt, runt i olika sammansättningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, så är det nog. Man ser ju själv vad man inspireras av i sina egna manus - allt man kommer på finns ju redan skrivet i ngn form!

   Radera