måndag 30 mars 2015

Skrivresan Del 1

Nu när Middagsmörker är ute och snurrar hos förlagen för andra gången känns det lämpligt att sammanfatta vår gemensamma skrivresa så här långt:

Juni 2012: För första gången på över tio år bestämmer jag mig för att ta upp min gamla skrivdröm och äntligen skriva den där romanen som legat och tryckt bak in huvudet sedan gymnasiet.

Augusti 2012: Efter en sommar av övningsskrivande (två noveller varav en blev publicerad i antologin Leva sin dröm) och plottande börjar jag skriva.

December 2012: Jag har skrivit 20 000 ord och tar kontakt med en skrivcoach eftersom jag känner att jag behöver stöd och inspiration för att komma vidare.

Mars 2013: Jag skickar texten till coachen och får beröm för miljö, gestaltning, karaktärer mm. Coachen säger dock också att jag valt att skriva om ett ämne som är svårt att få trovärdigt men som säkert kan bli en bra Disney julfilm om jag verkligen vill fortsätta. Eftersom en Disneyfilm är det sista jag tänkt mig påverkar kommentaren mig massor. Jag pausar skrivandet och tar en lång funderare på vilken riktning jag egentligen vill att manuset ska ta.

April 2013: Jag plottar om hela manuset och gör det som tidigare varit en sidostory till huvudstory. Börjar skriva om manuset.

November 2013: Råmanuset för Nya Middagsmörker är äntligen klart!

Januari 2014: Tre testläsare läser manuset och kommer med fantastiskt bra och konstruktiv kritik. Ännu en redigeringsomgång drar igång.

Mars 2014: Manuset åker iväg på lektörsläsning som anser att manuset är mer eller mindre färdigt för utgivning och bara behöver någon ytterligare redigeringsvända. Jag redigerar - igen.

Maj 2014: Middagsmörker reser på ljungfrufärd till förlagen.

Fortsättning följer... :)

10 kommentarer:

 1. Åh, tänk om jag också kunde vara så produktiv, haha. Hur gör du när du skriver? Jag blir lätt distraherad och har inte speciellt mycket disciplin. Kanske beror på mitt dåliga självförtroende. jag vet inte :/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Produktiv vete 17, jag skriver ju bara om och om och om igen. Ja du, hur gör jag? Jag skriver oftast lite varje dag. Har en strukturerad plan eftersom det passar mig och tydliga mål. En skrivpass med 200 producerade ord är bättre än inget och är orden kassa kan man alltid fixa till dem i efterhand. Så skriv mycket och skriv för att det är kul. Självförtroendet går nog upp och ner för alla som arbetar kreativt så försök ignorera det och det låt det inte hindra dig från att producera text!

   Radera
 2. Vad fort tiden går egentligen och vad mycket som har hänt sedan du började skriva. Bra beslut att återuppta det :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur! Var tog tiden vägen liksom? Börjar förstå Tolkien - snart har kanske även jag jobbat på mitt manus i 20 år! :P

   Radera
 3. Vilken bra sammanfattning. Det är lätt att man, dvs bla jag, glömmer hur processen kan se ut. Det är ett omständligt arbete att få klart ett manus, och få utanför detta kan nog förstå hur det kan vara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ganska så läskigt att sammanfatta allt sådär, men också lite häftigt. Jag har skrivit i snart tre år och jag tror faktiskt aldrig att jag kommer sluta igen!

   Radera
 4. Jag blir helt tagen av hur du rivit upp och gjort om, alltså så stort, så fint. Det är när man gör sånt som man vet att man faktiskt vill det man håller på med. Så hurra för dig och jag håller tummarna för att förlagsvändan ska gå som den helst ska gå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Mia! Gör om - gör rätt har lite varit ledordet för mitt skrivande och precis som du säger har den här processen verkligen visat att jag vill det här. Tack för tummarna, hoppas det är min tur nu! :)

   Radera
 5. Jag reagerade starkt på det där med Disneyfilm. I sitt sammanhang kanske det inte lät så illa men i mina öron gjorde det det. Skönt ändå att du inte gav upp för jag tror du har ett riktigt bra manus nu som borde nocka förläggarna :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det lät illa i mina öron med, men på ett sätt hade hon rätt. Jag har dock inte släppt idén utan kommer troligtvis skriva den men för en yngre målgrupp istället! :) Jag hoppas att jag knockar förläggarna, det hade varit så härligt att äntligen få komma vidare!

   Radera