tisdag 31 mars 2015

Skrivresan Del 2

Juli 2014: Två refuseringar dimper ner i mailboxen. Ett av förlagen gillar men tycker inte manuset håller i befintligt skick men vill gärna läsa en omskriven version.

Augusti 2014: Ytterligare två refuseringar dimper trillar in. Även här vill ett av förlagen läsa igen om jag skriver om. Jag tar kontakt med en ny lektör

September 2014: Lektören skickar inte mindre än 13 (!) sidor med kommentarer. Jag blir otroligt peppad och påbörjar omedelbart operation omskrivning som till stor del handlar om att förbättra dramaturgin och förtäta handlingen.

November 2014: Manuset åker iväg till lektör (för tredje gången) och testläsare (för andra gången).

December 2014: Jag får kommentarer från testläsare och lektör och även om det är betydligt mindre än tidigare inser jag förtvivlat att det kommer ta sin lilla tid att åtgärda. Jag är så trött på mitt manus att jag vill kräkas men tvingar mig själv att fortsätta och jobbat stenhårt i flera veckor.

Mars 2015: Middagsmörker reser för andra gången till förlagen och jag skriver inte ett ord på tre veckor.

Och nu hoppas jag såklart att det ÄNTLIGEN ska vara min tur att få ta nästa steg i skrivprocessen. I ärlighetens namn blir jag lite matt när jag ser min egen resa uppradad på det här sättet. När jag började skriva trodde jag nog aldrig att jag tre år senare fortfarande skulle arbeta med samma manus och jaga förlag. Samtidigt kan jag inte se hur jag hade kunnat göra det på något annat sätt. Uppenbarligen har jag behövt tid för att lära mig skriva igen. Jag har skrivit om fler gånger än jag kan räkna och för varje gång har både jag och manuset blivit bättre.

Kanske väntar fler omskrivningar framöver. I så fall hoppas jag såklart att de sker tillsammans med ett förlag, men även om det inte gör det kommer jag fortsätta att göra allt för att mitt manus ska bli så bra som det bara går. Jag tror verkligen på min story och om jag bara kan hålla en tillräckligt hög nivå skrivtekniskt tror jag att det kan gå hur långt som helst!

10 kommentarer:

 1. Wow! Jag känner att jag redan tröttnat på mitt manus och då har jag inte jobbat med det ens i närheten lika mycket som du jobbat med ditt. Men jag har en lektör inbokad och ska satsa mitt allt i Berlin för att fixa enligt de kommentarer jag fick av förlaget. Du är en sån inspiration för alla Charlotte! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och JAG tror ju på dig och ditt manus!!

   Radera
  2. Haha, se hur du känner om ett par år till! :P Vad kul att du ska använda lektör, jag tyckte verkligen att det var guld! Du är så snäll Michaela, önskar att det var du satt satt på de där förlagen! :D

   Radera
 2. Ja, det är det där med det skrivtekniska... Jag tycker också att jag har en story som håller och vill ge ut boken. Ska ta en sista redigeringsvända under våren!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, för mig är det definitivt den stora pucken! Men vissa lär sig långsammare än andra och det är bara att acceptera att det är sån man är! :P Vad kul att du börjar bli klar! Tänker du ge ut själv eller testa förlag?

   Radera
 3. Vilken resa! Jag känner igen det hårda arbetet men med skillnaden att jag skrev olika manus istället för kämpade med samma. Men det kanske är så för de flesta att det tar några år att bli mogen liksom?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror du har rätt i att det tar ett par år för de flesta att bli redo. Jag avundas dock dig som arbetat med flera manus istället för ett, tre år med samma story i huvudet gör en både galen och lätt illamående! :)

   Radera
 4. Starkt kämpat! Med den glöden ska du se att det går vägen. Tror just viljan och orken att arbeta om är en av de viktigaste egenskaperna för att lyckas. Heja heja!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, det tror jag också. Ger man upp så fort det går trögt kommer man ingen vart!

   Radera
 5. Wow! Jag hoppas också att det är din tur nu. Det är du sannerligen värd!

  SvaraRadera