tisdag 7 april 2015

Retorikövning

I skrivande stund susar jag med Öresundståg mot Karlshamn där jag ska hålla i en anbudspresentarion. Det är spännande och lite nervöst men framför allt en viktig övning. Jag vill nämligen bli bättre på att prata inför folk.

Att vara duktig på retorik är fantastisk kvalitet. Jag har alltid varit okej på det. Jag har en stark röst, är personlig och har lätt för att lära mig det som ska sägas. Men jag tycker att jag saknar det där lilla extra, det där som fångar folks odelade intresse.

Att vara duktig på att prata inför folk är definitivt något som dagens författare måste kunna. Att sälja böcker utan personliga framträdanden verkar svårt och när man väl framträder vill man göra det förbaskat bra. Jag är glad att jag har möjlighet att öva på arbetstid, förhoppningsvis ger det mig en trygghet den dag det är min tur att prata bok och skrivande!

I maj ska jag hålla föredrag på en branschkonferens. Det blir det största jag gjort. Målet då är att vara så bra att åhörarna minns mig efteråt, det blir en utmaning! :)3 kommentarer:

 1. Att prata inför folk är jättekul, men kan ibland vara pirrigt! Ju mer man förbereder sig desto bättre går det! Och visst är det jätteviktigt att kunna det som författare. Lycka till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du måste vara duktig på att prata framför folk Pia, du som är van att stå på scen! Det gick hur bra som helst för mig igår iaf, mycket på grund av noggrann förberedelse. En riktig kick faktiskt att kunna gå därifrån nöjd. Nu får vi bara se om jag får jobbet också! :P

   Radera
 2. Så länge jag vet vad jag pratar om är det jättekul att prata inför andra. Vid ett tillfälle var jag tvungen att ställa mig inför en grupp och redovisa vår IT-plan eftersom min kollega blivit sjuk. Det var fruktansvärt eftersom jag inte fattade någonting av den. Vid ett annat tillfälle pratade jag inför 40 chefer (från min egen förvaltning) och kände mig ganska så pirrig men fick sedan höra att jag hade varit så lugn och saklig trots att jag själv inte alls hade uppfattat det så. Inte inombords. Jag lade medvetet på mig en mask då och spelade en roll som tydligen gick hem :) Men i andra sammanhang har det gått jättebra och det är både roligt och utvecklande.

  SvaraRadera