fredag 7 augusti 2015

Garantihonorar

Idag damp mitt garantihonorar in på kontot, alltså den royalty för Middagsmörker som jag är garanterad oavsett hur försäljningen sedan går. Så häftigt det känns att faktiskt få betalt för något man skrivit. Det känns liksom på riktigt, som om den här författardrömmen jag alltid burit inom mig faktiskt kan bli verklighet!

Storleken på garantihonoraret regleras i förlagsavtalet. Som rookieförfattare än det mycket att läsa på och försöka förstå. Precis som det rekommenderas tog jag hjälp av författarförbundet innan jag skrev på mitt avtal, något även jag råder alla andra att göra. När man är osäker och förvirrad är det toppenskönt med någon att fråga om råd! :)

Vad ska du tänka på när du skriver avtal med ett förlag? Författarförbundets jurist ger viktiga tips.
Bild lånad från www.tidningenskriva.se

4 kommentarer:

 1. Wow, så häftigt! Jag är så glad för dig!! :)

  SvaraRadera
 2. Jätteroligt!
  Men glöm inte att kolla skattereglerna för den här sortens ersättningar så det inte kommer surt efteråt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Robert! Jag har koll, blir inte mkt pengar över efter skatt när man heltidsknegar med annat så det är känslan snarare än den reella inkomsten man får njuta av! :)

   Radera