torsdag 24 september 2015

Min väg till förlagsavtal del 2

Det var en magisk känsla när förlagsavtalet trillade ner i min brevlåda! Ett A3-kuvert med Opals logga och inuti det en plastficka med avtalet och en hälsningar. Det pirrade i hela kroppen när jag började läsa avtalstexten men pirret ersattes snart av förvirring. Jag förstod typ ingenting! :)

Ett förlagsavtal är skrivet på byråkratisk svenska. Jag läser visserligen mycket avtalstexter i jobbet men de avser ju helt andra saker och påverkar inte mig personligen på samma sätt. Det här var mina innersta drömmar nedpräntade på papper i sammanhang jag inte riktigt hängde med i.

Det visade sig dock att jag inte var riktigt så förvirrad som jag trodde. Förlaget hade missat att skicka med avtalsdelen med Allmänna villkor (den del som tar upp generella punkter som tex. utgivningsskyldighet och vad som händer om förlaget skulle gå i konkurs) och jag hade alltså bara fått den avtalsdel som preciserade det specifika för Middagsmörker. Med tillgång till båda avtalsdelarna blev mitt liv lite lättare! :)

Naturligtvis tog jag ändå kontakt med Författarförbundets jurister och bad dem gå igenom mitt avtal. Det är en möjlighet som alla debutanter har - bara maila dem på juridik@sff.info. Dessutom finns det en massa matnyttig information på förbundets hemsida som är toppen för en nybörjare!

Författarförbundet hade ett antal anmärkningar på avtalet, mest småsaker. Jag valde att diskutera samtliga med Opal och vissa saker fick jag igenom och vissa inte. Det kändes skönt att kunna ta stöd av förbundet och sedan föra en dialog med förlaget och i slutändan blev jag väldigt nöjd med mitt avtal!

I ett förlagsavtal regleras en massa olika saker, allt från ekonomi till båda parternas skyldigheter. Det som kanske är mest spännande för en debutant är ju de konkreta bitarna; hur stor blir den första upplagan, vilka utgivningsformer blir det, hur stort blir garantihonoraret mm. Det är de bitarna som gör att drömmen plötsligt känns konkret!

Jag hoppas att mitt avtal med Opal är det första av många, många fler! Nästa gång blir jag förhoppningsvis inte lika förvirrad av processen och ett par avtal till kan jag förhoppningsvis kalla mig expert. Lär väl ta ett par år bara! :)

6 kommentarer:

 1. Det är så spännande att läsa om din väg till utgivning :D

  En sak har ju suttit och klurat på. Jag har hört att förlag helst inte satsar på serier av en debutant (misstänker att det är en serie du skriver på?) Hur ser du på det? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det jag hade hört var att första boken skulle kunna stå för sig själv, därför lämnade jag slutet i Middagsmörker öppet men inte totalt ouppklarat och nämnde aldrig att det skulle bli en serie. När jag sen träffade förlaget frågade de hur jag tänkt mig med mitt öppna slut. När jag då sa att jag planerat två böcker till blev de jättepeppade så såhär i efterhand hade jag säkert kunnat vara öppen med det redan från början! :D

   Radera
  2. Oj, där kan man snacka om flyt! :O Får se hur jag gör med min bok (kommer bli en serie hur jag än vrider och vänder på det, haha). Förhoppningsvis håller den nya idén bättre.

   Jag vill gärna ha ett signerat ex när boken är ute ;)

   Radera
  3. Har precis samma erfarenhet av att lämna ett öppet slut och sen blir förlaget ivrigt med att jorå det kommer två böcker till.

   Radera
 2. Vad roligt det är att höra om alla detaljer på vägen till färdig bok! Jag blir också lite lättad av förlagets tankar om att du skriver en serie - eftersom jag också gör det. Väldigt hoppingivande!

  SvaraRadera
 3. Jättespännande att höra den här delen av din väg till utgivning! Den hör man sällan så mycket om av andra. Och när det gäller att skriva en serie så tycker jag att det vore konstigt av ett förlag att inte se det som något positivt. Det tyder på att författaren kan skriva mer och inte bara den enda boken. Men det förstås ... är slutet på första boken helt öppet så kanske det blir lite svårare att få det antaget. Det är ju trots allt en risk för förlaget med en debutant. Himla kul i alla fall att Middagsmörker ska bli verklighet! :-) Tjohoo!

  SvaraRadera