tisdag 29 september 2015

Researchresa

I morse hade jag ett tidigt möte i Kalmar. För att slippa köra hemifrån i ottan åkte jag upp redan igår istället och passade på att använda kvällen till lite research! Getto utspelar sig nämligen bland annat i Kalmar och eftersom jag inte varit där sedan jag var typ 12 år gammal kändes det toppen att få se staden med vuxna ögon! :)

Researchandet i sig var ganska så odramatiskt. Jag vandrade omkring, i stan, vid slottet, i gamla stan, över en gammal kyrkogård. Mest handlade det om att insupa atmosfären och få en känsla av hur staden hängde ihop. Efter promenaden lyxade jag till det med en härlig kronärtskockssoppa i hotellrestaurangen innan jag kröp ner i sängen för lite redigeringsarbete. Kändes verkligen som en ovanligt lyxig måndag! :)

Nu är jag sugen på att göra en researchresa även för Gryningsstjärna. Svalbard blir det i så fall - fast det lär ju dröja. Massvis med snö och isbjörnsrisk är troligtvis inte optimalt för en preggo wannabe-författare! :)

Har du gjort en researchresa? Vart åkte du då?9 kommentarer:

 1. Jag gjorde en researchresa år 2009 som jag inte fattade att var det förrän år 2013. ;) Men ifjol åkte jag på nytt till Ecuador för få upp känslan för landet igen. (Mest var det ju bara för att jag faktiskt älskar landet och ville dit igen).

  I höst ska jag också se till att vandra upp och ner i några kvarter i Helsingfors som är viktiga för tvåan. Så himla roligt tycker jag, oberoende om man åker 11 000 km eller 3. :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ååååh, jag vill också åka till Equador - särskilt efter att ha läst ditt manus (jag planerar dock inte att vara bakis lika ofta som Erika om/när jag väl kommer dit! :P) Att kunna traska omkring på hemmaplan är definitivt fördelen med att skriva close to home. Får se om jag någonsin skriver en bok om Lund... inte helt omöjligt, ÄLSKAR Lund! :)

   Radera
 2. Jo, men ibland är det för att hitta rätt plats och ibland för att hitta något som ger mig helt andra idéer. Jag har å andra sidan en kompis som drog iväg till Svalbard och isbjörnar, så det kommer en bok så småningom där just det blir relevant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oh, ska du skriva om Svalbard - eller kompisen? Hur som - härligt! Min bror har varit på Svalbard så det är han som får hjälpa mig nu eftersom jag nog tyvärr inte kommer hinna dit innan tvåan måste vara färdig! :)

   Radera
 3. Fina bilder, vill också åka till Kalmar slott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Slottet är hur fint som helst! Gick aldrig in, fanns inte tid - så det får jag göra nästa gång istället!

   Radera
 4. Jag vann en novelltävling tidigare i somras men pga orsaker var jag tvungen att ändra platsen den utspelade sig på. Tidningen erbjöd sig att göra det åt mig, men jag tyckte det kändes bättre om jag gjorde ändringarna själv, så jag förde över novellen till min mobil, åkte ut till Åkersberga och gick omkring och funderade på var novellen nu skulle utspela sig. Eftersom novellen fanns på mobilen kunde jag ändra i den när jag var på plats, vilket var kul! Att verkligen gå runt i karaktärernas fotspår var speciellt. ^^

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad smart att åka ut på plats med novellen i mobilen! Vissa saker måste man ju bara få ner på pränt innan de försvinner! :D Vad kul att du vann tävlingen, har novellen publicerats i tidningen eller?

   Radera
  2. Ja, det gjorde det jätteenkelt att redigera på plats, vilket ju var bra när man behövde fånga stämningen av platsen.

   Japp! Kom ut nyss faktiskt. I en väldigt lokal tidning som heter Citylife Magasin som bara släpps i köpcentrum. Men kul ändå att se något man skrivit i tryck. ^^

   Radera