onsdag 9 september 2015

Uppläsningsövning

Idag har vi haft uppläsningsövning. Fy vad läskigt säger jag bara! Naturligtvis var det frivilligt om man vill prova att läsa upp en egenskriven, kortare text för resten av klassen men eftersom jag gett mig fan på att bli bättre på att tala inför folk anmälde jag mig såklart frivilligt. Det var värre än jag väntat mig, mycket värre än att hålla föredrag via jobbet. Antar att det dels beror på att jag läste en av mina egna, oredigerade Getto-texter (= nervös inför vad klassen skulle tycka), dels att jag faktiskt just skulle läsa och inte bara prata fritt om ett ämne jag redan kan (= större risk för stakningar). Tror dock att det gick helt okej trots dunkade hjärta och lätt darr på rösten, och viktigast av allt - nu kan jag bara bli bättre!:)

Stycket jag läste ser ni nedanför (observera som sagt att det är oredigerat) - vad tycks?

12 kommentarer:

 1. Blir nyfiken, speciellt då jag hört lite mer om vad projektet handlar om. Att läsa högt är jättesvårt i början, men efter träning och vana går det så klart lättare. Efter några månader kommer du inte längre känna pirret! För mig hjälper mitt radiojobb rätt mycket, är ju liksom van att läsa upp text. :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oh, jag kan tänka att ditt radiojobb har varit en toppenbra träning inför framtida bokuppläsningar! En annan får fortsätta öva på hemmaplan och hoppas att nervositeten försvinner till slut! :)

   Radera
 2. Åh, vad modig du är! Läskigt att läsa högt från ett råmanus!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, tack! Ja, det var läskigt! Samtidigt kände jag ju att det är DET som är mitt skolprojekt så det är vad jag vill öva på. Ingen annan i klassen tänkte likadant.... :)

   Radera
 3. Ja det kan vara lite nervigt i början, men det är ju bra för texten att läsa den högt, att själv höra om det fungerar. När jag läser högt för mig själv brukar jag höra rätt bra vilka ord som ska bort och meningar som blir helt oförståeliga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läser också högt för mig själv när jag redigerar men då har jag sällan 30 mer eller mindre okända personer som lyssnar på mig! :) Men det var en jättebra föreläsning och jag fick lära mig hur jag skulle tänka med betoning, tempo, utandning och blickar ut mot publiken. Guld värt verkligen!

   Radera
 4. Jag blir jättenyfiken på texten och vill läsa mer! Modigt gjort, vad fick du för reaktioner?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yeay, vad bra! :) Reaktionerna gällde ju främst hur jag läste och gällde tex. att jag kunde lägga mer tryck på första meningen, ta mer genomtänkte blick-uppehåll mot publiken och arbete ännu mer med tempot. Läraren tyckte dock att texten var spännande så det var såklart kul! :)

   Radera
 5. Härligt, att läsa inför andra är pirrigt men det går bra efter ett tag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Superpirrigt! Kan tänka att allt ditt teatrande hjälper dig mkt, du var ju toppensäker när du pratade på Författarkliniken!

   Radera
 6. Kan tänka mig att det var nervöst, men verkligen starkt jobbat att du gjorde det! O gillar vad du har skrivit, blir ju nyfiken på resten av manuset :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det var nervöst men jag har verkligen utmanat mig själv att träna på att framträda framför folk och jag är glad att jag faktiskt vågar göra det trots att det ofta känns skitläskigt innan! Vad kul att du gillar texten, är taggad på att fortsätta jobba med manuset nu när jag fått mig en handledare! :)

   Radera