tisdag 20 oktober 2015

Ett grepp om Gryningsstjärna

Igår gjorde jag det äntligen! Satte mig ner med plotten till Gryningsstjärna som är Middagsmörkers uppföljare.

Jag skrev ju 12 000 ord på Gryningsstjärna under NaNoWriMo förra året. I samband med det gjorde jag även en plott för de tio första kapitlen. Jag har under min skrivresa lärt mig att jag skriver bäst med ett tydligt synopsis. Har jag tydliga riktlinjer blir det lättare för mig att få ihop storyn och mängden material som måste strykas minskar rejält. Samtidigt betyder inte en detaljerad synopsis att jag MÅSTE följa den till punkt och pricka. Kommer bättre idéer under resans gång tar jag dem såklart till mig och reviderar helt enkelt min synopsis.

Den största fördelen med att jag faktiskt kom igång med Gryningsstjärna förra året är att det kickade igång min tankeverksamhet rejält. Nu har storyn legat och pyrt i bakhuvudet i nästan ett år och på det stora hela vet jag vad som ska hända. Jag behöver bara få ner det i min synopsis - och det var precis vad jag gjorde igår!

Jag fick omplottat de sju första kapitlen vilket borde motsvara ungefär en tredjedel av manuset. Jag har också listat vilka ytterligare scener som ska in så nu ska jag bara komma på hur de ska fördelas i övriga kapitel. Utmaningen med en uppföljare är definitivt att få med både gamla trådar från första delen och nya, unika trådar från den här. Men det är en utmaning jag ser fram emot och nu börjar jag bli riktigt taggad på att komma igång att skriva igen!

13 kommentarer:

 1. Kommer du delta i NaNo i år? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, nej - ingen NaNo för mig i år. Är nog inte riktigt ett format som passar mig i sin helhet och nu med skoluppgifter, debut och dubbla manus hade det nog varit att skjuta mig själv i foten. :) Ska du vara med?

   Radera
  2. Ja, jag tänkte det :)

   Radera
 2. Härligt! Jag skriver också bäst när jag i förväg vet vad scenen/kapitlet ska handla om, samtidigt har jag väldigt svårt att planera innan eftersom berättelsen växer fram så mycket under tidens gång. Måste bli bättre på det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kanske räcker för dig att ha ramen planerad så kan berättelsen växa fram inom den? Man måste ju hitta sitt eget sett, jag är fruktansvärt strukturerad i mitt skrivande men det är ju långt ifrån alla! :)

   Radera
 3. Härligt att du är på G med tvåan, jag ska igång jag också. Och visst är det tur att man kan laborera lite under resans gång, allt ska inte vara hugget i sten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det känns kul! Sen är det svårt att få tiden att räcka till just nu. Men jag hoppas ändå kunna knyta ihop planeringen om någon vecka så att jag kan börja skriva igen, hade känts kul!

   Radera
 4. Det är en så härlig känsla när plotten börjar ta form och man vill inget hellre än att börja skriva. Snart får jag också tiden till att plotta fram slutet på andra delen och kanske delar av sista delen i trilogin. Heja dig Charlotte!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är verkligen superkul! Du är ju expert på det där med att skriva fortsättningen, så coolt att du redan håller på med tvåan!

   Radera
 5. Låter skönt att du är taggad! Jag längtar också tills jag kommer igång igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är riktigt kul att vara pepp, jag önskar dock att jag haft mer tid till mitt förfogande. Veckorna försvinner i jobb och skoluppgifter och helgerna i renovering och flyttförberedelser. Jag får helt enkelt vara glad över de få timmar som blir över! :D

   Radera
 6. Låter som ett kul arbete det där :) Och om jag inte fått sagt det tidigare (tror någon kommentar försvann ut i cyberrymden...) så är ditt omslag är supersnyggt! Visade det för andra halvan här hemma som bara kunde instämma!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är riktigt kul! Vad kul att både du och andra halvan gillar omslaget, det gör mig jätteglad! Trist dock att din kommentar försvunnit i cyberrymden, ibland blir man så trött på tekniken! :)

   Radera