onsdag 14 oktober 2015

Lappjävlar

Igår kväll visade Kalla Fakta på TV4 ett inslag om hatet mot samer. Inslaget fokuserade mycket på renskötseln och det tjuvskytte och den djurmisshandel som drabbar många renägare. Dessutom gavs en bild av den misstro och det hat som i stor utsträckning riktas mot samer.

Hatet mot samer är en av de punkter som bär berättelsen i Middagsmörker. Som Skåning är det en okänd företeelse, faktum är att jag nästan inte visste någonting om samer innan jag började researcha till boken. För mig var samer Sveriges exotiska ursprungsbefolkning, efter tre års bokskrivande har jag lärt mig att de är mycket mer än så.

Se gärna inslaget, informationen är viktig även för oss som lever långt från konflikten. Dessutom ger inslaget en tydlig bild av att hat i det här landet inte bara riktas mot de som kommer nya utifrån utan även mot de som levt här längst. Och det är nästan det mest skrämmande av allt.

7 kommentarer:

 1. Såg det inte men har läst om det, hemskt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, verkligen. Att man kan plåga djur för att hämnas mot en folkgrupp är sjukt på så många sätt!

   Radera
 2. Tack för tipset! Seminariet under bokmässan som jag också skrev om var intressant och öppnade mina ögon. Tycker det är fint att du har det samiska perspektivet i din trilogi!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu i efterhand känns det så konstigt att jag inte vetat om att detta är en problematik som finns i Sverige. Men det blir väl lätt så, lokala nyheter tar störst fokus och det är långt mellan Skåne och Norrland.

   Radera
 3. Jag är nyfiken på hur det kom sig att du började skriva om just det :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja du - från början var det samiska bara en bihistoria i en helt annan berättelse. Men när jag insåg att den historien inte fungerade alls fick jag tänka om och insåg då att det samiska i min text var det som egentligen var intressant. Så jag började researcha och genom researchen tog Middagsmörker form!

   Radera
  2. Vad spännande! Ska bli kul att läsa boken :) Är ju inte så långt kvar till januari!

   Radera