torsdag 22 oktober 2015

Respons och handledarmöte

Igår hade vi vårt första responsmöte på Författarskolan. Responsmöte är när vi träffas i små grupper om ca fem personer tillsammans med en lärare och går igenom den senaste skrivövning vi haft. Den aktuella skrivövningen den här gången handlade om Fakta och Fiktion där vi fått välja en tidningsartikel och sedan skriva en fiktionstext baserat på den.

Det var en rolig uppgift och responsen var ännu bättre. Naturligtvis var jag lite nervös innan, vad skulle mina kursare säga om min text och hur skulle jag uttrycka mig avseende deras? Men både och kom ganska så naturligt. Det var jätteintressant att få höra hur både kursare och lärare uppfattat min text, vad de tyckte var bra och vad som kunde göras bättre. Det var också intressant att se vad i de olika texterna vi uppfattade på samma sätt och vad vi hade vitt skilda åsikter om. Mötet gjorde mig jättepepp och jag ser redan fram emot nästa tillfälle om två veckor!

Idag hade jag också mitt första riktiga handledarmöte för Getto. Jag har ju en hel del råtext till Getto men bearbetade de tre första kapitlen ordentligt innan inlämningen förra veckan och idag fick min handledare säga sitt. Alltså, förstår ni vilken lyx det är att ha en handledare som hjälper till att förbättra texten kontinuerligt? Redan nu identifierade vi ett par större puckar som måste ändras, puckar som annars växt sig jättestora och inneburit en hel massa omskrivning senare i projektet. Min handledare satte också fingret på smådetaljer som jag egentligen inte ens funderat på. Hon får mig att tänka efter, att bredde världen jag skriver om åtminstone i huvudet, och jag är övertygad om att det kommer göra hela storyn mer trovärdig och bättre underbyggd!

Den 11:e december har vi nästa inlämning, tills dess planerar jag att ha fört in alla de ändringar vi diskuterat idag och bearbetat två nya kapitel utefter det. Jag är verkligen tokigt taggad nu! :)

Dagens höstbild tagen utanför Universitetsbiblioteket i Lund!

11 kommentarer:

 1. Åh låter så härligt med så mycket respons och skrivande! Jag hoppas så mycket att jag blir antagen till skrivprogrammet som jag sökte till, hoppas få veta snart... Men jättekul att följa med hur det gå för dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Respons var verkligen guld! Föreläsningar i all ära men det mesta kan man faktiskt läsa sig till själv, att diskutera texter men andra skrivande människor är däremot ovärderligt! Åh, har du sökt ett skrivprogram!? Vad kul! Var, när, hur länge? :P

   Radera
  2. Alltså det som heter litterärt skapande. Det är inte lika omfattande som ditt program, utan är 10-12 helger under två år. Men skulle verkligen vara drömmen! Borde få veta inom några veckor, iik!

   Radera
 2. Ah, det låter som rena drömmen, det där. Vilket liv du har :) Jo, att ha någon som läser medan man skriver är verkligen guld. Jag har ju haft min skrivgrupp i några år, och det är kanske inte exakt samma sak som att ha en utbildad handledare, men ändå ganska nära. Det är nästan obeskrivligt värdefullt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är drömmen! Och mardrömmen ibland! :P Vissa skrivövningar är skitkul, som den jag hade respons på, andra är tråkiga och tidskrävande och gör mig mest stressad (beror väl dock mest på att jag har lite väl många järn i elden just nu!). Jag har ju tidigare bara haft "digitala" textbyten vilket också är fantastiskt, men att få sitta face to face i grupp och prata om texten - så jäkla gött! :)

   Radera
 3. Ja, att ge respons på varandras texter är jättekul, man får reda på att andra uppfattar ens texter på helt annat sätt än man trodde. Man lär sig mycket!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, eller hur! Jag lärde mig mycket mer på responsmötet än på de föreläsningar vi haft hittills i kursen!

   Radera
 4. Åh vad roligt! Det låter helt fantastiskt med en handledare och kontinuerligt få diskutera sin text. Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Handledaren är guld och jag känner mig verkligen lyckligt lottad som har en sådan just nu. Tror det kommer lära mig massor att ha någon att diskutera med under hela skrivprocessen!

   Radera
 5. Vilken lyx att få handledning under manusarbetet! Vill jag också ha :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är verkligen en lyx! Du får söka till nästa år så får du också en! :P

   Radera