tisdag 17 november 2015

Att finnas på biblioteken

Just nu sitter jag på tåget hem från Kalmar och i brist på annat att göra gick jag in i Malmö stadsbiblioteks digitala katalog och sökte på Middagsmörker. Naturligtvis fick jag inga träffar - boken har ju inte ens tryckts än. Däremot fick jag en träff när jag sökte på mitt eget namn (Ja, jag vet - hur pinsam är jag? Men det verkar iaf vara en ganska så vanlig åkomma hos författare! :P). Tydligen finns I varje ångetag på Malmö Stadsbibliotek - något jag inte alls räknat med.


Det hela fick mig att inse hur dålig koll jag har på hur det fungerar med biblioteken. Jag vet att BTJ recenserar böcker och att de till stor del påverkar vilka böcker biblioteken köper in. Men har förlaget eller författaren något med införsäljning till bibliotek att göra eller är det något som lever sitt eget liv?

Ni som har koll - kan ni inte berätta för en stackars rookie hur det fungerar? Känns som något jag bör veta! :)

4 kommentarer:

 1. Ja, vem har inte googlat på sig själv...haha

  SvaraRadera
 2. En bra recension från BTJ = fler inköpta böcker till bibliotek = större chans till utlåning = högre ersättning till författaren. För varje utlån får du 87 öre, är man två författare får man dela på 87 öre (man får alltså ett halvt utlån var), är man många som i en antologi får man inget. Man får ersättningen utbetalad när man kommer upp i 2000 utlån under ett år. Pengarna kommer under hösten året efter. I september/oktober fick jag ersättning för 2014 års utlåning, nästan 30 000 utlån, men vi var fler än en författare på flera böcker, så jag fick runt 17-18 000. Jag hoppas på fler utlån nästa år! Det finns ju en topplista som jag vill vara med på, men då krävs det runt 80 000! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så jättemycket för ditt svar Anna! Då håller jag tummarna för att BTJ recenserar min bok! Sen tänker jag att man behöver ha ett par böcker ute för utlåning innan det börjar generera pengar - så som du har. Men bara tanken på att läsare förhoppningsvis kan låna min bok på biblioteket gör mig jätteglad! Ska hålla tummarna att du hamnar på topplistan snart! :)

   Radera