måndag 21 december 2015

Första författarskoleterminen avslutad!

Idag gjorde jag min sista del av Lunds Författarskolas första termin! Det är helt otroligt vad fort tiden har gått. Det känns som om det bara var någon vecka sedan jag träffade klassen för första gången och nu har vi redan betat oss igenom 30 hp tillsammans!

Att heltidsplugga och heltidsjobba samtidigt har varit en utmaning och även om det kändes förhållandevis lätt i september så blev det snudd på ohållbart nu i december när magen hunnit växa sig enorm. Trots det ångrar jag inte att jag gav mig på det. För hade jag tackat nej till platsen hade jag troligtvis inte sökt igen och då hade jag gått miste om en massa roligheter och nyttiga lärdomar!

Att plugga på Författarskolan är inte som att plugga på Tekniska högskolan som jag ju är van vid sen innan. Det är friare, kraven färre och som student bestämmer din ambitionsnivå själv. I kursavsnitten ingår föreläsningar, ett fåtal övningar, obligatoriska inlämningsuppgifter och obligatoriska respons-, text- och handledarsamtal. Precis som vid alla utbildningar är nivån på kursmomenten varierande. Föreläsningar kan vara allt från lysande till så irriterande att jag inte orkat gå! :)

Det som dock alltid håller en hög nivå och som jag skulle säga är utbildningens kärna är respons-, text- och handledarsamtalen. På responssamtalen sitter vi i en mindre grupp om 5-6 studenter och en lärare och diskuterar de texter vi producerat till en inlämningsuppgift. På textsamtalen är vi något fler studenter och två lärare som diskuterar varandras projekttexter, alltså de texter vi producerar i våra (tex.) romanprojekt (i mitt fall är det alltså Getto-texter). På handledarsamtalen är det bara jag och min handledare som diskuterar min projekttext. Dessa samtal är guld värda och den största anledningen till att jag älskat min tid på utbildningen. Att få sitta och prata om sitt eget skrivande i upp till 1,5 timme är en lyx som jag inte är bortskämd med och jag suger verkligen åt mig av varenda sekund! :)

Utbildningen vid Lunds Författarskola är två år lång, alltså 120 hp. Man söker terminsvis men är garanterad plats på efterföljande termin förutsatt att man uppfyller kraven (man ska ha tagit 75%, alltså 22,5 hp, av föregående termins). Jag har faktiskt sökt till våren trots att jag kommer ha en liten bebis då. Anledningen att jag tror att det kanske kan funka är att en stor del av utbildningen sköts hemifrån (skrivande!) och att jag har en marginal om 25% som jag kan ta vid senare tillfälle. Dessutom är jag lite fundersam på om jag skulle fortsätta om jag tvingades pausa ett helt år. Jag vill ju plugga med MIN klass och ha samtal med MINA grupper, inte med några nya. Men vi får såklart se hur våren utvecklar sig. Kanske visar sig mammarollen fylla min tid mer än väl och då tänker jag inte pusha mig till något som ändå är ohållbart i längden! :)

Har ni några frågor om utbildningen? Något ni är nyfikna på hur det funkar eller något ni vill veta mer om? Skriv era frågor i kommentarsfältet så svarar jag i ett annat inlägg!

Poängen som jag fått registrerade hittills - känner mig faktiskt lite stolt! :)

2 kommentarer:

  1. Måste man ha grundläggande högskolebehörighet för att söka till Författarskolan?

    SvaraRadera
  2. Lite nyfiken på hur ett veckoschema ser ut?

    SvaraRadera