lördag 12 december 2015

Plotten är klar!

Äntligen är plotten till Gryningsstjärna klar! Så skönt det känns, och så bra. Är riktigt nöjd med storylinen nu faktiskt - även om jag såklart vet att den kommer justeras och finslipas under skrivfasen senare. I dagsläget ser det ut att bli 19 kapitel och jag gissar själv på runt 70 000 ord. Bara mitt kapitelsynopsis är på drygt 4500 ord! :)

Jag är en väldigt synopsisberoende författare. När jag började med Middagsmörker hade jag bara synopsis för den allra första delen, resten hittade jag på allt eftersom. Det resulterade i att jag gjorde allt tankearbete under skrivfasen vilket i sin tur resulterade i ett mycket långsamt skrivtempo och otaliga omskrivningar där merparten av all framsvettad text ströks igen. Med Getto tog jag och min bror fram en detaljerad kapitelsynopsis tillsammans. Även om själva plottandet såklart också tar massor av tid så gör förarbetet att skrivfasen blir mycket lättare. När jag vet vart jag siktar kan jag bli mycket mer detaljerad i min text redan i råmanuset, något jag märker nu när jag redigerar delar av Getto till skolan - texten är så mycket bättre än Middagsmörkers råmanus någonsin var!

Jag vet att detaljerade plotter och synopsis inte är något för alla författare, vissa tycker att ramarna de skapar kväver kreativiteten. För mig är det inte alls så. Jag gillar att veta vad jag skriver om eftersom kvalitén blir så mycket bättre. Överraskningsfasen för mig ligger helt enkelt i plottfasen. Men vi är ju alla olika! :)

Hur skriver du? Med detaljerad synopsis, grov synopsis eller helt på fri hand?

9 kommentarer:

 1. Innan har jag skrivit direkt ur minnet, så att säga. Jag tyckte att synopsis verkade krångligt, men jag bestämde mig för att ge det en chans med mitt nya manus. Kan inte säga att jag ångrar mig ;) Jag har så mycket bättre koll nu än vad jag hade med mitt förra manus!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt att du testade synopsis och det faktiskt funkade! Hur går det med ditt nya manus?

   Radera
  2. Sådär. Skulle verkligen behöva en coach så här i början, men det är svårt att veta vem man ska anlita :P

   Radera
  3. Jag skulle rekommendera Jenny Bäfving. Jag har visserligen bara använt henne som lektör vid två tillfällen och aldrig som coach men hon är noggrann, tydlig och hon ser alltid det positiva i det man skrivit. Jag är övertygad om att jag aldrig hade fått Middagsmörker utgiven utan hennes hjälp och förhoppningsvis är hon lika bra på att coacha som att lektörsläsa. Det kan ju vara värt att kolla upp iaf! Lycka till!

   Radera
 2. Första manuset var helt oplanerat, och som du skriver så gick så mycket tid åt till att tänka ut vad som skulle hända innan jag kunde få något alls skrivet.
  Med andra manuset har jag skrivit en ganska detaljerad synopsis och det har gått så mycket bättre! Skrivandet flyter på på ett helt annat sätt. Sedan är ju inget hugget i sten. Under skrivandets gång kommer jag på nya idéer, detaljer och kapitel som jag lägger till :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst kommer man alltid på en massa nya och bättre grejer under skrivandets gång men jag tycker ändå att omskrivningen blir mindre omfattande när jag haft storyn planerad. Middagsmörker är omskriven - i sin helhet - så många gånger att jag blir mörkrädd när jag tänker på det! :) Men det var väl den lärande process jag behövde antar jag... :P

   Radera
 3. Jag är som du, gillar att planera! Senaste manuset hann jag dock inte planera så mycket som jag ville pga tidspress, så det blev att bara köra och försöka komma på längs vägen, men föredrar helt klart att veta vad jag håller på med. Mängden text att stryka minskas även om det kräver lika mycket redigering och omskriv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oh, var det Harlequinmanuset eller? Jag håller tummarna att du hinner färdigt och att du går vidare! Jag håller helt med om att en synopsis inte hjälper redigeringen men det hjälper åtminstone mot allt för många och omfattande omskrivningar!

   Radera
 4. Jag har ju varit usel på att planera men går över mer och mer till planering och flyttar med mig överraskningskänslan till plottandet. Det går ju faktiskt :) Säger någon som tidigare trodde det var omöjligt :)

  SvaraRadera