torsdag 7 januari 2016

Bokföringsdjungeln

De senaste två dagarna har jag bråkat med min bokföring. Eller bråkat och bråkat, det är ju inte direkt bokföringen som bråkat med mig utan mina kunskaper om företagsekonomi som varit för dåliga! Jag vet att det ingick två ekonomikurser i min ingenjörsutbildning, jag vet också att de var långt ifrån mina favoritkurser och att mina ansträngningar bara gav mig en 3:a i betyg. Så egentligen är det nog inte jättekonstigt att kunskaperna satt långt inne! :)

Debet och kredit. Bara att komma ihåg vad som är vilket och det faktum att det alltid måste vara balans la jag ett antal timmar på. Att sedan välja bokföringskonton tog ett par timmar till. När det visade sig att jag valt fel konton på vissa ställen (konton som helt plötsligt genererade tillgångar i företaget) tog det ytterligare ett par timmar innan jag fick rätt på ändringsverifikationerna. Djungel, djungel, djungel med andra ord.

Men! Nu har jag fått ihop det och bokföringsprogrammet jag använder (Kapitas gratisversion) har genererat snygga balans- och resultaträkningar åt mig. Nu ska jag bara göra ett förenklat bokslut (först i februari!), en inkomstdeklaration (först i februari!) och en momsdeklaration - sedan är räkenskapsåret 2015 till ända! :)

Ni som redan är experter på egenföretagande - är det något jag har glömt? Eller något jag krånglat till onödigt mycket? Man kan knappt bli mer nybörjare än jag är så alla tips emottages tacksamt! :)

6 kommentarer:

 1. Haha, jag känner spontant att jag vet vem jag ska höra av mig till när jag väl sitter där och ska hålla på med min bokföring! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, det blir definitivt på egen risk isf! :P

   Radera
 2. Jag ska inte komma med några tips, har ju en bokföringsfirma som sköter mitt. Dessutom kan jag tänka mig att det finns en del skillnader mellan Sverige och Finland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan tänka mig att din bokföring är liiiiite mer komplicerad än min! :) Jag hade en inkomst och ett par utgifter det här året, nästa år lär bli "värre" - men nu när jag (tror att jag har) koll kanske jag vågar mig på att bokföra även nästa år på egen hand! :)

   Radera
 3. Usch ja. Om jag ändå kunnat det där. Men tyvärr. Dessutom är det sådana bitar som får mig att tveka till att starta det där egna företagandet... Men jag ska väl lyckas klura ut det med en dag :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan leasa ut sånt där, en skrivarkompis till mig som gav ut sin debutbok förra året använder en firma och betalat kanske 2000-3000 kr för det. Det är dessutom en kostnad som du kan dra av på firman och så slipper du oroa dig och kan fokusera på att skriva en massa nya böcker istället! :)

   Radera