söndag 21 februari 2016

Att hantera recensioner

Som jag skrivit tidigare har jag varit lite nervös för det här med recensioner. Förväntansfull också såklart - naturligtvis vill jag veta vad läsarna tycker. Men likväl nervös. Nervös inför att någon inte alls ska ha förstått vad jag velat få fram med min bok. Nervös inför att bli sågad. Nervös inför att bli hatad.

Hittills har jag haft tur med mina recensioner, de har varit väldigt positiva och det gör mig såklart jätteglad. Men en riktigt dålig recension har dock trillat in. Två stjärnor av fem och ett omdöme som säger att boken börjar lovande men inte lyckas hålla vad den lovar och slutar svartvitt och förutsägbart.

Det är såklart jättetråkigt att få sådan feedback och precis när jag läst recensionen kände jag för att gå att gömma mig under täcket och aldrig komma fram igen. Sen kom jag ihåg allt fint andra har skrivit om boken OCH att alla har rätt till sin åsikt. För recensioner är subjektiva, det handlar om tycke och smak och alla kommer aldrig tycka samma. Som tur är. Och det är ju knappast så att jag gillar allt jag läser. Ibland ogillar jag till och med sånt som alla andra gillar. Och det är okej. Jag måste bra komma ihåg att det är så det är även från denna sida av författardebuten! :)

En av de positiva recensionerna som jag kommer läsa igen när gömstället under täcket lockar! :)

8 kommentarer:

 1. Tror det är därför de säger att man inte ska läsa recensioner. ;) Fast förstår att det är svårt att låta bli ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, du har säkert rätt - samtidigt vill jag ju veta vad läsarna tycker, jag skriver ju delvis för att jag vill bli läst. Så det är nog bara att skaffa sig lite tjockare hud och inse att det vissa gillar hatar andra! :)

   Radera
 2. Alla kan inte gilla allt, det hade varit konstigt i sådana fall :) Visst är det alltid lite nedslående att få en dålig recension eller kommentar, men då är det viktigt att komma ihåg det finns folk som verkligen gillar det man skriver :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst är det så! :) Tänker att man påverkas mest av recensioner första gången, då är ju boken verkligen ens bebis som man kanske jobbat med i flera år! Men jag ska göra som du säger - komma ihåg allt det fina som andra sagt om boken! :)

   Radera
 3. Du kan ju gotta dig åt den här istället:

  http://oarya.se/2016/02/22/middagsmorker/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, ja det kan jag verkligen!!! Tack för en kanonfin recension!!! :)

   Radera
 4. Jag har insett för länge sen att det kommer att finnas folk som tycker att jag skriver sånt himla skräp, men att det också kommer att finnas folk som tycker att jag skriver bra. Att ens försöka göra alla glada är bara galet. Du har fått så HIMLA bra recensioner (HALLÅ DN!!!!), så då spelar det verkligen ingen roll med en lite sämre. Viktigast är att du själv är nöjd och VET att det bra. Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har så rätt, det går inte att göra alla glada och jag vet att jag har fått helt fantastiska recensioner hittills! :) Men man är ju ändå fånig och tar åt sig när någon skriver något negativ, skyller på att jag är nybörjare - i framtiden kommer jag vara mycket mer självsäker och hårdhudad! :P

   Radera