måndag 7 mars 2016

Ny skrivtaktik

Just nu har jag väldigt begränsad skrivtid eftersom jag umgås med en underbar tvåmånaders bebis hela dagarna. Enda tiden jag brukar få loss är två timmar på förmiddagen när plutten sover i sin bärsjal. Jag tycker att det funkar toppen, då blir det liksom bebismys och skrivande på en och samma gång. Win win liksom.

Men. Jag har varit ganska så dålig på att utnyttja mina två timmar till fullo. Ofta surfar jag bort den första och har då alltså bara en ynka timme kvar. Summan av kardemumman är att jag många dagar inte producerat mer än 500 ord vilket verkligen inte är kompatibelt med den tidplan jag har för Gryningsstjärna.

Så i helgen funderade jag mycket på hur jag skulle kunna öka effektiviteten och producera maximalt under min skrivtid och kom fram till följande:

- Skippa internet. Stäng av internet på datorn och lämna mobilen i ett annat rum. Världen går inte under bara för att jag slutar följa den i två timmar.

- Kicka igång skrivpasset med lite dagboksskrivande om skrivprocessen. Typ vad jag ska skriva om nu, vad som känns svårt, om något stressar mig etc. Dagboken är till för att få igång skrivflödet och behöver inte skrivas för att vara läsbar.

- Förbered varje skrivpass genom att gå igenom de scener som ska skrivas så att huvudet redan är igång innan fingrarna ska vara det. För mig ger amningspassen massor av förberedelsetid och jag har lagt fram både min utskrivna synopsis och ett skrivblock vid amningsplatsen så att jag inte missar de idéer jag får när mjölken flödar.

Visst låter det bra!? :) Idag provade jag min taktik och det gick över förväntan. Två timmar genererade 1600 ord och ett färdigt kapitel 9. Imorgon siktar jag på 2000 ord. Kan jag hålla detta finns det goda chanser att jag har mitt råmanus klar till förlagsdeadlinen i juni! :)

Vad har ni för skrivtaktik för att maximera dyrbar skrivtid?

14 kommentarer:

 1. Kul att det går framåt :) Sociala medier har en förmåga att sluka tid, har jag märkt. Får ha ett taktiksnack med författarcoachen tror jag, måste bara smälta responsen först :P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst gör de! Ibland blir man nästan tokig på sig själv! :) Härligt att ha en coach som kan peppa, det kan verkligen göra underverk!

   Radera
 2. Det låter ju som att du kommit på en jättebra rutin. Jag trögar som fan med min redigering. Tvivlar så mycket på allt jag skriver och vissa partier är faktiskt inte så bra, men jag hinner inte fixa till det (åtminstone inte så bra som jag skulle vilja) innan jag måste skicka iväg till min handledare. Härligt med handledare, jobbigt att lämna ifrån sig inte helt lysande text ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. So far, so good! :) Men jag kan ärligt säga att jag tänker tanken att klicka upp Facebook minst 10 gånger under ett skrivpass. Hur galet? :P Usch, känner igen det där med att man måste skicka iväg text man inte är nöjd med - SÅ jobbigt! Har lite ångest att det kommer vara så för mig i juni och det är därför jag på något sätt lyckas hålla motivationen uppe!

   Radera
 3. Vad bra att du hittat ett sätt som fungerar!
  Jag brukar också förbereda skrivpasset genom tänka igenom och skriva stödord kring vad jag ska skriva, så är det bara sätta igång sedan när man har tiden.
  Nu när jag redigerar vill jag också gärna tänka igenom det som ska åtgärdas i förväg. Vad ska göras, hur ska det göras och var ska jag göra det? Sedan kan jag beta av listan en punkt i taget :-)

  Min största tidstjuv är definitivt att inte vara förberedd, för det blir en så extremt lång startsträcka då...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår faktiskt inte varför jag inte gjort det innan, det är verkligen guld för att minska startsträckan! Smart att ha lite samma tänk när du redigerar, det ska jag också försöka ha när det blir dags för det steget!

   Radera
 4. Bra jobbat!!!
  Jag har samma förberedelserutin innan jag sätter mig och skriver. Hinner jag tycker jag om att kolla igenom vad jag ska skriva imorgon, så jag redan dagen innan förbereder mig mentalt för känslorna som ska fram under nästa skrivpass. skippa tv, internet och telefon. Ibland kollar jag peppande bloggar innan jag sätter mig och skriver (Max tre, ibland blir din en av dem). Tidspress brukar också få mig mer fokuserad. Eller att sitta på andra platser typ tåg eller café.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Vad smart att du förbereder dig redan skrivpasset innan - det låter som en jättebra rutin! Peppande bloggar är bra, jag bloggläser när jag ammar! ;) Vad kul att min blogg kan peppa ibland! :)

   Radera
 5. Det är ju urtufft gjort med bebis. Och vad söta ni är!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! :) Än så länge går det riktigt bra men igår hälsade jag på en fyramånaders bebis och insåg att det nog inte blir lika lätt att ha en sån piggeluring i sjal när jag ska skriva! :P Gäller alltså att passa på nu!

   Radera
 6. Imponerande! Och inspirerande, så nu ska jag kapa den här startsträckan och ge mig på min egen berättelse. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, gör det! Nu kapar vi startsträcka allihop och gör det vi faktiskt egentligen vill göra - skriva! :)

   Radera
 7. Internet stjäl mycket tid, försöker hålla det nere. Bra att skaffa sig rutiner och inte vika från dom. Jag skriver tills jag stupar, sen kör jag vidare vid nästa tillfälle.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst gör det! Vad tuff du är som skriver tills du stupar! :) Jag brukar bara klara någon timme och är stolt över mig själv som nu fixar två intensiva timmar utan paus!

   Radera