måndag 18 april 2016

Skriver om...

Så fort jag fattat beslutet om att pausa Författarskolan var det som om kreativa fördämningar i min hjärna brast och plötsligt såg jag på Gryningsstjärna med nya ögon. Småsaker som skavt och som jag länge försökt lösa utan framgång svällde plötsligt till något enormt och jag insåg att manuset inte håller, inte på långa vägar. Det hade kunnat vara katastrof men som tur är hjälpte den kreativa störtfloden mig att också se vad som behövde göras för att manuset ska bli så bra som det bara kan!

Så, nu ska jag skriva om. Naturligtvis kan jag behålla en del scener men mycket måste skrivas om rejält och en del får jag stryka helt. Det är ett stort arbete som måste göras på kort tid och för att inte kasta mig in i det huvudstupa håller jag just nu på att planera och strukturera den nya plotten i detalj. Jag har nämligen inte tid att göra fel en gång till!

För att få rätt på alla gamla scener och alla nya använde jag mig av en ny plot-teknik. I Excel gjorde en kolumn för min huvudplot och sedan en för respektive sidoplot. I kolumnerna fyllde jag på med scener för respektive plot så att de alla får sin början, mitt och slut och nu sitter jag och sorterar in scenerna i olika kapitel så att de hamnar i rätt ordning men också bygger en så spännande struktur som möjligt. Det är ett väldigt visuellt sätt att hålla ordning på scener och dramaturgi och definitivt något jag kommer använda mig av igen!

Jag försöker också vara duktig och göra en tidslinje redan nu. Med Middagsmörker gjorde jag en först efter att förlaget bett mig om det och då hittade vi småfel, som tex. att veckodagar inte hängde ihop riktigt som de skulle. Det är onödiga misstag som tar tid att ändra i efterhand.

Så vad är nu planen då? Denna veckan jobbar jag med min omskrivningsplan och jag ska också fixa synopsis för både Gryningsstjärna och Midnattsljus till förlaget så att de kan börja fundera på omslagen. I helgen hoppas jag få lyxa till det med lite skrivtid på café, typ som en personlig liten skrivkickoff, och sen från och med nästa vecka är det bara skriv, skriv, skriv som gäller. Just nu somnar Lilleman kl 19 varje kväll vilket ger mig massor med skrivtid innan läggdags. Jag hoppas att det är en rutin han fortsätter med fram tills min nya deadline i augusti! :)

Hur jag ser ut när jag tänker på allt skriv jag måste få in på allt för lite tid ... :P

7 kommentarer:

 1. Idén med Excel låter rätt smart. Kanske skulle testa något liknade själv :P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, att använda Excel fungerade imponerande bra! Bara att testa! :P

   Radera
 2. Lycka till! Älskar att strukturera mitt skrivande i Excel. Man får bara se upp så man inte strukturerar och planerar mer än vad man skriver. :P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja - det är väl risken! :) Just nu känns det dock som väl investerad tid eftersom jag redan skrivit 2/3 manus som nu måste arbetas om!

   Radera
 3. Det där med att slänga stora bitar av ett manus, det är lite jobbigt när det ska göras, men man vet ju att det sen när man skrivit om och gjort rätt att det känns så himla bra. Och det ska ju bli rätt inte fel historia.

  SvaraRadera
 4. Låter ju superstrukturerat. Eftersom jag är mitt i redigering ser jag att vissa saker inte stämmer och det gäller att ha ordning på allt så något sorts system hade suttit fint. Får lite inspiration. Roligt att det flyter på så nu när du släppt skolan, även om det i sig förstås var tråkigt att släppa den. Men en sak i taget... ;)

  SvaraRadera
 5. Scrivener!!! Man kan plotta i olika nivåer och färgkoda. Väldigt enkelt att flytta runt scener och kapitel. Tips!

  SvaraRadera