fredag 13 maj 2016

Det här med delmål

För ett par inlägg sedan skrev jag om mina skriv-delmål. Mål och delmål har alltid varit viktiga för mig i mitt skrivande och särskilt nu när jag ska försöka mig på konststycket att skriva ett helt nytt manus på tre månader. Utan delmål slår jag nämligen knut på mig själv redan innan jag börjat. Uppgiften blir övermäktig, jag blir uppstressad och kreativiteten sinar som en brunn i Sahara - något som definitivt inte är optimalt när man har en tajt deadline.

Med delmål kan jag ignorera "the big picture" och bara tänka på den aktuella etappen. Istället för att få panik över att jag borde skriva arton kapitel på två ynka månader så kan jag fokusera på att skriva fem kapitel på två veckor. För mig är det ett realistiskt och greppbart mål som går att genomföra. Det hjälper också att tidplanen är kort. Att planera in skrivtid två veckor framåt är betydligt lättare än två månader framåt, särskilt när man har en liten bebis hemma och den stora fest- och bröllopssäsongen är i antågande.

Hur går det då för mig? Jodå, so far, so good. Min första deadline är på måndag, då ska fem kapitel vara skriva. I skrivandets stund har jag precis avklarat fyra vilket ger en målslutspurt med ett kapitel på tre dagar. Definitivt görbart! Dessutom är jag oerhört stolt över att jag lyckas skriva utan att känna stress. När jag känner stress blir texten nämligen kass. Den saknar miljöbeskrivningar, känsloyttringar etc. Det blir i princip bara ett tunt skal - ungefär som när jag provade på NaNo för ett drygt år sedan. Nu tar jag mig tid och går tillbaka och fyller ut texten där det behövs. Naturligtvis betyder det inte att jag kommer sitta med ett färdigt manus i slutet av juli, textbearbetning kommer såklart behövas ändå. Men det ÄR skillnad att redigera en NaNo-text och en text som skrivits under mer eftertänksamma former. I alla fall om författaren till texten är jag! :)

Att se det här vackra fältet varje dag är bra för skrivarsjälen!!! :)


4 kommentarer:

 1. Ja, mål är viktigt för mig också. Dom får inte vara för stora eller sträcka sig över för lång tid. Man måste kunna "pricka av dom" efter ett tag, annars tappar jag lusten helt. Efter ett tag i skrivarsvängen, lär man känna sig själv och vet vad som passar. Du kommer att klara detta galant!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med, den där avprickningen är superviktig! Igår prickade jag av första etappen och du kör jag vidare med andra. Det gäller att inte tappa fart! :D

   Radera
 2. Huvudsaken är att man har sitt sätt att jobba, och att man letar sig fram till det utmejslade på det sätt som passar en. Tror inte att NaNo passar alla, men tror att det är en bra grej om man på nåt vis intuitivt vill hitta nånslags berättelse. Lycka till alltså!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, så är det ju såklart! Jag har ju bara provat NaNo en gång (och egentligen inte ens det eftersom jag gav upp halvvägs) och kan tänka mig att göra det igen när jag har en ny idé jag vill känna mig fram till! Tack!

   Radera