torsdag 5 maj 2016

Skriv skriv skriv

Det är bråda skrivtider just nu. Så många ord ska produceras på så lite tid. 10 augusti har jag deadline till mitt förlag, optimalt är alltså att ha ett råmanus färdigt i slutet av juli så att jag kan redigera i en månad. Slutet av juli är mindre än två månader bort. Går det att skriva ett manus på två månader?

Hade ni frågat mig förra året hade jag gett er ett bestämt nej som svar. Klart att det inte går att skriva ett råmanus på två månader. I alla fall inte för mig. Middagsmörker tog tre år, första halvan skrev jag nytt, andra halvan skrev jag om. Det är SÅ mycket längre än två månader.

Ändå ska jag ge mig fanken på att klara det här. Storyn sitter äntligen (hoppas jag i alla fall nu när jag redan kastat version 1 med sina 40 000 ord) och karaktärerna känner jag ju redan sedan innan (de flesta i alla fall). Så då är det väl bara att skriva?

Jag brukar alltid säga att jag skriver långsamt. Det gör jag, men jag kan skriva halvsnabbt om jag bara vill. Eller, egentligen handlar det inte alls om hur snabbt jag skriver utan hur fokuserat jag gör det. För om man har tre timmars skrivtid varje kväll när bebisen somnat och man verkligen skriver de tre timmarana (och inte surfar/fixar låtlistor/svarar på mail) då hinner man faktiskt ganska så långt. Så det är vad jag försöker göra nu, optimera mitt skrivande.

Naturligtvis har jag även satt upp smarta mål (ni vet; specifika, mätbara, accepterade och realistiska - och ja, jag har uppenbarligen lyssnat lite väl uppmärksamt under jobbkurserna :P) och lockande belöningar om målen uppnås. Mål nummer 1 är att jag ska ha skrivit klart Gryningsstjärnas 5 första kapitel den 16:e maj. Är det specifikt, mätbart och accepterat - ja! Är det realistiskt? Well, därom tvistar de lärde. Klarar jag målet ska jag hur som helst belöna mig med en skrivfri kväll med hemmaspa och filmmys! Wish me luck! :)

7 kommentarer:

 1. Skillnaden med uppföljaren är ju att du inte behöver fundera på riktigt allt längre, för vissa saker har du redan bestämt. Och då tror jag att det kan gå på kortare tid bara man som du då har storyn. Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis! Det är riktigt skönt att redan känna sina karaktärer tex. även om de såklart måste ha en ny utvecklingskurva i den nya berättelsen! Tack, det behövs! :D

   Radera
 2. Det kan nog allt gå :) Som du säger är det oftast att man gör annat som gör att skrivandet haltar. Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, vi hoppas på det! Just nu försöker jag skriva vid varje tillfälle jag får! :P

   Radera
 3. Skickar lyckospark! Det fixar du :)

  SvaraRadera